Lecția de matematică, cu Petre Daea! Ce le transmite șeful MADR fermierilor despre despăgubiri

6

Despăgubirile de secetă pe care urmează să le primească fermierii, pentru culturile înființate în toamna anului trecut, au provocat o serie de controverse, după ce Liga Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR) a semnalat o serie de nereguli în calculele Ministerului Agriculturii. Cu toate acestea, ministrul Petre Daea respinge categoric ideea că aceste nereguli ar fi reale și susține că formula de calcul este una corectă.

”Le transmit următorul mesaj: Dragi fermieri, ministrul agriculturii dă aceste sume pentru despăgubirile care au fost consemnate în procesele verbale pe care le-au întocmit comisiile, comisii stabilite prin ordinul prefectului, în componența cărora au intrat cei patru membri – fermierul, reprezentantul primăriei, reprezentantul DAJ și reprezentantul APIA.

Cei patru au întocmit procese verbale de calamitate care cuprind două elemente importante: suprafața afectată și gradul de afectare care e dat de procent. Procentul din procesul verbal determină gradul de afectare al producției, nu al suprafeței. Aceasta este logica proceselor verbale, aceasta este logica Comisiei Europene. Comisia Europeană ne-a dat acordul pe schema de susținere, deci ne-a aprobat această schemă, care este corectă, necesară, care vine în sprijinul fermierilor”, a precizat Petre Daea într-o conferință de presă susținută la sediul MADR.

Ministrul agriculturii susține că unii se folosesc de calculele pentru despăgubiri în scop politic, însă formula este una corectă, iar interesul său este acela de a da banii cât mai repede către fermieri. De asemenea, șeful MADR susține că nu mai poate să modifice Ordonanța ”din mers”, în condițiile în care procesele verbale sunt deja întocmite.

”Oamenilor care, din nefericire, nu au înțeles că trebuie să dăm despăgubiri fermierilor, și vor să o folosească în scop politic, ministrul Petre Daea le spune că el va da banii așa cum este stabilită formula care este foarte corectă și pleacă de la două principii. Să dăm plata pentru suprafețele afectate, în procent de afectare, care stabilește gradul de afectare. Pentru că nu e corect ca unul căruia i-a fost afectată producția în procent de 60% să ia aceeași sumă ca cei care au procentul de afectare de 30%.

Am spus foarte clar că această formulă nu este greșită, această formulă este validată de către Comisia Europeană și am spus foarte clar că nu putem modifica în procesul verbal rubricile pe care le doresc unii. Unii doresc să treacă suprafața însămânțată, or suprafața însămânțată și suprafața afectată nu sunt egale. Noi nu putem să introducem în decizia politică și juridică a Guvernului României decât suprafețele afectate, care sunt consemnate în procesele verbale, centralizate la Ministerul Agriculturii.

O să vă prezint public la timpul potrivit care este situația exactă, câți fermieri au renunțat, din nefericire, în condițiile în care au socotit că n-au îndeplinit condițiile să beneficieze de aceste despăgubiri. Cei care le-au îndeplinit și se găsesc în situația validă de a primi aceste despăgubiri, le vor primi repede. interesul meu și decizia Guvernului a fost aceea de a da cât mai repede aceste despăgubiri și o vom face. Referitor la alte dorințe, nu am răspuns”, a mai spus Petre Daea.