După ce anul trecut, legea care aducea modificări la codul civil în ceea ce privește arendarea terenurilor agricole a fost declarată neconstituțională, procesul a fost reluat în Parlamentul României. Totuși, unii parlamentari nu mai susțin un nou proiect de modificare a codului civil; aceștia își doresc ca Legea arendei să fie o lege de sine stătătoare, prin care să se reglementeze toate detaliile legate de instituția arendei.
Deputatul Emil Dumitru a pornit un proiect în acest sens, prin care încearcă să introducă în legislația națională mai multe instrumente care să facă lumină în ceea ce privește arendarea terenurilor agricole, printre care un registru electronic al contractelor de arendă și implementarea unui contract tip de arendă.
”Dacă e să discutăm strict pe proiectul de modificare la codul civil, în ceea ce înseamnă perioada minimă de arendă și clarificarea regimului juridic, este într-adevăr prima cameră sesizată Senatul. Eu trebuie să recunosc că nu am mai semnat acest proiect. Am fost reținut pentru că există deja o decizie a Curții Constituționale pe modificarea celor trei articole din codul civil.
Eu am luat legătura cu colegii din mediul asociativ, pe care am încercat să-i cooptez să scriem împreună un proiect de lege a arendei așa cum a fost legea 16/1994, o lege specială care să reglementeze arenda în toate formele ei. Trebuie să recunosc că, până la momentul acesta, am primit doar niște observații în care să introducem și locațiunea, deși nu are legătură cu arenda, din partea unor colegi. Dar în niciun caz nu am primit niciun text precis pe legea arendei, motiv pentru care am început să lucrez eu personal la legea arendei, finalizând primele 6 articole. Este o lege simplă și va trebui să am un punct de vedere și de la colegii din comisia juridică, ca să am sorți de izbândă, să putem să o și adoptăm.
Vreau un registru electronic al contractelor de arendă, pentru a vedea în orice clipă cum se mișcă fondul funciar; la ce înseamnă contractele de schimb, să creăm un mecanism mult mai ușor prin care să nu fie considerat subarendare în interpretarea APIA. Practic, vreau o lege care să reglementeze instituția arendei. (…) Vreau să fac inclusiv un contract tip de arendă, astfel încât să nu mai fie interpretări într-un sens sau altul”, a precizat Emil Dumitru pentru AGRO TV, în emisiunea ”Agricultura la Raport”.