Noul proiecte de lege pentru modificarea articolelor referitoare la arendă din Codului Civil a picat la votul final din Parlamentul României. După ce fusese respinsă de Curtea Constituțională a României (CCR), legea arendei și-a reluat procesul legislativ în Parlament și a trecut prin toate etapele, însă numărul de voturi necesar pentru adoptarea ei nu a fost îndeplinit.
Doar două voturi ”pentru” au lipsit pentru a se întruni numărul necesar pentru adoptarea legii. Cu toate acestea, votul nu este unul lipsit de controverse, întrucât se pare că mai mulți parlamentari din grupurile PSD și PNL au lipsit de la votul pentru Legea arendei, deși votaseră proiectul legislativ anterior de pe ordinea de zi.
”Aș putea să vă spun de ce am nu am votat. Știți foarte bine că noi am atacat la CCR această lege atunci când a trecut și a fost declarată neconstituțională. Am vorbit și în cadrul emisiunii dumneavoastră despre aspectele pe care le-am considerat neconstituționale, și anume dreptul la proprietate. Colegii inițiatori de la PSD, care au inițiat proiectul pentru a doua oară, nu au ținut cont de aceste aspecte, au pus a doua formă a legii asemănătoare, dacă nu identică, cu prima formă. Și dacă trecea, noi am fi atacat-o la CCR. Dar uitați că această lege nu a trecut, nu pentru că am votat noi împotrivă, ci pentru că în momentul votului, în Camera Deputaților, mai mulți parlamentari de la PNL și PSD și-au scos cartelele. Nimeni nu poate să vină să dea vina pe USR că această lege nu a trecut. La un punct înaintea votului pe legea arendei, a fost votul pe legea cu păcănelele. (…) La acea lege, coaliția PSD-PNL a avut majoritate și au fost în sală un număr de deputați care au fi putut asigura jumătate plus unu pentru următorul vot. Așadar, dacă legea inițiată de PSD nu este susținută de toți parlamentarii PSD, înseamnă că legea nu este bună”, a precizat Sebastian Cernic, senator USR, pentru AGRO TV, în emisiunea ”Agricultura la Raport”.
Printre cei absenți de la votul pentru legea arendei s-a numărat și ministrul agriculturii, Florin Barbu, deputat PSD de Olt.
”Sigur, legea n-a trecut la două voturi, dar nu cred că este vorba de a scoate cartela de vot, ci mai degrabă faptul că foarte mulți colegi care sunt conectați la sectorul agroalimentar nu au participat la vot. Inclusiv ministrul agriculturii nu a venit, chiar dacă probabil timpul nu i-a permis, putea să participe la vot, să își exprime opțiunea despre această lege a arendei”, a precizat Emil Dumitru, deputat PNL, pentru AGRO TV.
Legat de ce se va întâmpla mai departe, parlamentarul Emil Dumitru susține că intenționează că depună un nou proiect legislativ, de această dată pentru o lege a arendei separată, nu pentru modificarea Codului Civil.
”Dincolo de situația în care ne aflăm, eu cred că proiectul acesta de lege pe care, în mare, l-am definitivat, și pe care îl voi depune ca o lege specială, vom încerca să adoptăm o lege a arendei, pentru că fermierii care vor să facă investiții în structura secundară de irigații, care vor să comaseze suprafețe de teren, au nevoie de predictibilitate. Practic, temeiul juridic sunt articolele din codul civil, pe care le vom dezvolta, vom avea un contract cadru al arendei, astfel încât să nu fie clauze care să avantajeze fie arendatorul, fie arendașul, va fi un registru electronic al contractelor de arendă, care să poată fi verificat de oricine și să fie public, și să putem să reglăm ce avem de reglat în ceea ce înseamnă schimburile de teren între arendași, cu acceptul arendatorilor, fără să fie considerată subarendare”, a mai subliniat Emil Dumitru în emisiunea ”Agricultura la Raport”.