Legea cadastrului mai așteaptă – „Relativizează grav proprietatea”!

4

Legea cadastrului şi a publicităţii imobiliare, atât de importantă pentru fermieri, mai are încă multe aspecte de limpezit.

Cu toate acestea, mai avem de așteptat, după ce Curtea Constituţională a României (CCR) a amânat, miercuri, pentru 31 ianuarie, discutarea sesizărilor de la USR şi Forţa Dreptei în legătură cu Legea cadastrului şi a publicităţii imobiliare.

Potrivit AGERPRES, deputaţii de la USR şi Forţa Dreptei au sesizat Curtea Constituţională pe modificările aduse Legii cadastrului, apreciind că prin aceste modificări sunt puse în pericol proprietăţile românilor.

Unul dintre aspectele semnalate în sesizarea ajunsă pe masa CCR cu privire la Legea cadastrului este faptul că procesul-verbal de vecinătate, necesar pentru înscrierea în Cartea Funciară a posesiei şi mai apoi a proprietăţii, „ar putea fi semnat de oricine foloseşte terenul, fie chiar chiriaş sau comodatar”, chiar şi în contra intereselor proprietarului.

„Sub acoperirea unuia dintre cele mai importante proiecte naţionale, Cadastrul General, coaliţia PSD-PNL a constituit în ultimii ani multe instrumente la îndemâna primarilor şi a clientelei locale prin care se pot acapara proprietăţi imobiliare. Prin modificarea de care vorbim azi, procesul-verbal de vecinătate, necesar pentru înscrierea în Cartea Funciară a posesiei şi mai apoi a proprietăţii, ar putea fi semnat de oricine foloseşte terenul, fie chiar chiriaş sau comodatar, chiar şi în contra intereselor proprietarului. Astfel de prevederi relativizează grav proprietatea din România şi creionează un context în care nu pot decât să vă recomand să vă verificaţi permanent cărţile funciare şi limitele proprietăţilor”, a declarat deputatul USR Silviu Dehelean, membru în Comisia juridică a Camerei Deputaţilor.

Un alt argument invocat în sesizare vizează „încălcarea flagrantă” a art. 44 din Constituţia României, referitor la dreptul de proprietate privată. Concret, printr-o modificare adusă art. 41 alin. (3) lit. c) punctul (i) din Legea cadastrului, au fost introduse ca subiecţi care pot încheia procesul-verbal de vecinătate persoane care nu au nici reprezentarea situaţiei de fapt (din teren), nici pe aceea a situaţiei de drept – istoricul proprietăţii, al hotarelor etc., „conducând la înregistrări în cartea funciară mai mari cu mai mult de 15%, fără limită superioară, decât suprafaţa deja înscrisă, în temeiul actelor”, se menţionează în sesizare.

„Este necesară mărirea ritmului de cadastrare a proprietăţilor şi observăm că de la 250 s-a redus la 120 numărul de localităţi, care să fie alese de preşedinţii de consilii judeţene pe criterii subiective şi lipsite de transparenţă. Accelerarea cadastrării duce la absorbţia de fonduri europene atât din perioadele de programare, cât şi din PNRR, fapt care contribuie la bunăstarea tuturor comunităţilor locale şi creşterea veniturilor populaţiei. În momentul de faţă ar fi trebuit incluse în proiect peste 1.200 de localităţi ca să vorbim de finalizarea procesului, şi nu 120, fapt care înseamnă în realitate o întârziere de peste 10 ani”, a precizat, la rândul său, deputatul Antonel Tănase, membru al formațiunii Forţa Dreptei.

În sesizarea înaintată CCR de către reprezentanții celor două partide se invocă, de asemenea, încălcarea principiului bicameralismului, în condiţiile în care proiectul de modificare a Legii cadastrului şi publicităţii imobiliare a fost amendat în Camera Deputaţilor „într-o asemenea manieră încât sunt diferenţe majore de conţinut juridic” între forma ieşită din Senat şi cea adoptată de Camera Deputaţilor.

Pentru mai multe informații urmariți jurnalul Agro TV.