Legea laptelui, modificată din nou!

3

Legea laptelui va fi modificată din nou, anunță Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) printr-un comunicat remis redacției AgroTV.

În acest sens, pe site-ul MADR, în secțiunea „Transparență decizională”, a fost publicat spre dezbatere publică un proiect de ORDONANȚĂ DE URGENȚĂ pentru modificarea art. 7 din Legea laptelui și a produselor lactate nr. 307/2022.

Potrivit reprezentanților MADR, scopul modificărilor aduse la Legea laptelui vizează stabilirea furnizorilor de date pentru mecanismul de piață, Observatorul laptelui și al produselor lactate, în sensul înlocuirii Autorității Vamale Române cu Ministerul Finanțelor, în categoriile furnizorilor de date pentru mecanismul de piață.

Concret, articolul 7 din Legea nr.307/2022 stabilește în prezent că furnizorii de date pentru mecanismul de piață, Observatorul laptelui și al produselor lactate, sunt Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor, Agenția Națională pentru Zootehnie „Prof. dr. G. K. Constantinescu”, Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură și Autoritatea Vamală Română.

Prin actul normativ postat în transparență decizională pe site-ul MADR, articolul 7 se modifică prin înlocuirea Autorității Vamale Române cu Ministerul Finanțelor, în categoriile furnizorilor de date pentru mecanismul de piață, Observatorul laptelui și al produselor lactate.

„Schimbarea s-a produs întrucât Autoritatea Vamală Română, instituție subordonată Ministerului Finanțelor, a comunicat MADR că deține doar date cu privire la importul din țări terțe, iar datele cu privire la schimburile intracomunitare sunt gestionate de alte instituții subordonate Ministerului Finanțelor”, se arată în comunicatul MADR.