Legea porcului, la votul final: Transporți animale ilegal, pierzi mașina!

7

Legea porcului a primit marți raport favorabil, cu unanimitate de voturi, din partea Comisiei de agricultură urmând să intre la votul final din plenul Camerei Deputaţilor, informează AGERPRES.

„Acest proiect de lege a fost depus în primăvara anului 2021, în momentul în care se pregătea o ordonanţă de urgenţă care limita numărul de porci, respectiv creşterea porcilor în gospodăriile populaţiei, în fermele familiale la 5, şi nici nu permitea valorificarea acestor porci, era numai pentru autoconsum. Noi am considerat că asta nu este bine, mai ales având în vedere că din consumul intern, 80% vine din import, deci noi am zis că acea iniţiativă a ANSVSA va extirpa în totalitate creşterea porcului în fermele mici, mijlocii, în gospodăriile populaţiei şi în fermele familiale. (…) Ieri am dat un raport favorabil pentru acea lege”, a declarat deputatul UDMR Könczei Csaba, membru al Comisiei de agricultură și unul dintre inițiatorii proiectului de lege privind exploataţiile de creştere a porcinelor şi combaterea pestei porcine africane în România.

Acesta a menționat că, între timp, s-au purtat discuții legate de legea porcului atât cu Ministerul Agriculturii, cât şi cu ANSVSA, în urma cărora s-a stabilit de comun acord forma finală a proiectului, care a fost aprobată marți de către deputaţii din Comisia de agricultură.

Potrivit parlamentarului UDMR, printre principalele modificări aduse de comisia de specialitate la legea porcului se numără eliminarea limitei numărului de porci care pot fi crescuţi într-o gospodărie, dar şi introducerea unor „sancțiuni draconice” pentru cei care transportă ilegal animale, mergând chiar până la confiscarea vehiculului.

„În proiectul legii, votat ieri în comisie, şi sper că intră în curând în plen, nu mai există nicio limită de creştere a numărului porcilor în orice fel de gospodărie sau în orice fel de fermă. Există impuse nişte reguli elementare de securitate şi pentru cei mai mici fermieri, şi pentru cei mai mari, în funcţie de mărimea fermei, şi sunt nişte reglementări draconice pentru transportatorii ilegali de animale, mai ales transportatorii de porcine pe teritoriul ţării, că ei erau de fapt factorul principal de propagare a pestei porcine. Deci, transportul şi comerţul ilegal cu porcine era vectorul principal de propagare a pestei porcine africane. Sunt sancţiuni draconice până la confiscarea autovehiculului, până la confiscarea şi eutanasierea animalelor transportate ilegal”, a explicat Könczei Csaba.

Proiectul de lege, care a fost adoptat de Senat, urmează să fie votat într-o şedinţă ulterioară de plen, Camera Deputaţilor fiind for decizional în acest caz.