Legumicultorii au cerut ajutor de 30.000 de EURO. Cât le dă Ministerul Agriculturii?

1

Legumicultorii din România cer, de ani buni deja, ajutoare mai consistente din partea Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), motivând că producția în spații protejate a ajuns la costuri extrem de mari. Cu toate acestea, pare că nimeni nu-i ascultă, iar sumele alocate în Planul Național Strategic sunt chiar mai mici decât până acum.

Problema este cu atât mai gravă, ținând cont de faptul că țara noastră produce din ce în ce mai puține legume, iar necesarul de consum trebuie acoperit din importuri. Legumicultorii au cerut, la negocierile purtate anul trecut cu Ministerul Agriculturii, subvenții cuprinse între 15.000 și 30.000 de euro, însă suma pe care o vor primi este una infimă prin comparație.

”Suntem în situația în care cartoful a ajuns să se cultive pe 20.000 de hectare, când România cultiva 200.000 de hectare, producea 2,4 milioane de tone pentru autoconsum și exporta încă 2 milioane de tone. Astăzi, cele 20.000 de hectare nu ne asigură nici sămânța pentru anul viitor. Suntem într-o mare problemă. Ministerul trebuie să înțeleagă că trebuie să intervină pe segmentul horticultură.

Avem 65 de hectare de castravete pentru industrializare pus în câmp în 2022, avem 683 de hectare de tomată pentru industrializare, avem 2.838 de hectare de spații protejate înregistrate la APIA. Cum poate această producție să asigure autoconsumul populației României? Asta am cerut Ministerului Agriculturii, să pună în practică condițiile reale ale României. (…) În PNS, am cerut 30.000 de euro/hectar la spații protejate încălzite, 20.000 de euro/hectar pentru spații protejate neîncălzite și 15.000 de euro/hectar pentru culturile de legume în câmp”, a precizat Gheorghe Vlad, președinte OIPA Legume-Fructe, pentru AGRO TV, în emisiunea ”Agricultura la Raport”.

Analizând Planul Național Strategic, vedem că suma alocată sprijinului cuplat pentru legumele cultivate în spații protejate, începând cu anul 2023, este de 4,2 milioane de euro pe an. Dacă numărul de hectare cultivate rămâne similar cu cel din 2022, înseamnă că subvenția pe care o vor primi legumicultorii va fi de aproximativ 1.500 de euro/hectar, adică jumătate față de valoarea aferentă anului 2022.