Home Stiri agricole Legumicultorii din judetul Mures se inscriu pe lista fermierilor afectati de frig

Legumicultorii din judetul Mures se inscriu pe lista fermierilor afectati de frig

736 views

Frigul a creat probleme producătorilor de legume, cheltuielile cu încălzirea solariilor cu 70% mai mari.

Inginerul horticultor Attila Tovesi, cultivator de legume din localitatea mureșeană Vălureni, a declarat joi, pentru AGERPRES, că frigul din acest an, inclusiv bruma căzută noaptea trecută, a creat probleme serioase producătorilor de legume, care au înregistrat cheltuieli cu încălzirea solariilor cu 70% mai mari decât în 2016, iar acum sunt în situația de a nu-și putea recupera investițiile.

AGRO TV, PLATFORMA MEDIA NUMĂRUL 1 ÎN PRESA AGRICOLĂ. PESTE 4.000.000 DE TELESPECTATORI URMĂRESC ZILNIC AGRO TV

“Am ieșit în acest an pe piață în luna februarie, cu ceapă, salată, ridichi roșii, cu trei săptămâni mai târziu decât în anii trecuți. Totul depinde de vreme fiindcă am avut parte de o iarnă foarte grea, un frig aspru timp de două luni. Și aseară (în noaptea de miercuri spre joi, n.r.) am făcut foc pentru răsadurile din seră. În perioada rece problema a fost cu încălzirea. Anul trecut nici 30% nu am încălzit cât am încălzit anul acesta în sere. Nu știu dacă scoatem banii plătiți pentru lemne, la un moment dat am ajuns să facem focul cu porumb, pentru că era mai ieftin”, a declarat Attila Tovesi.

AGROTRANZACTII.RO, SITE-UL DE UNDE CUMPERI SAU VINZI UTILAJE AGRICOLE LA CELE MAI BUNE PREȚURI

În ciuda costurilor foarte ridicate din acest an, Attila Tovesi a arătat că se mândrește cu recolta obținută, mai ales că la Târgul Cetății, care a debutat joi, la Târgu Mureș, a putut să se prezinte cu roșii din prima cultură, din soiul autohton Roze.

AGRO-TV.RO ȘI-A TRIPLAT AUDIENȚA ÎN PRIMUL TRIMESTRU DIN 2017

“Am venit la târg cu produse naturale din Vălureni — ceapă verde, roșii din soiuri românești, ardei iute, castraveți, salată, cartofi noi, gulii. Lucrez pământul împreună cu părinții, e o afacere de familie. Avem 30 de ari acoperiți și avem în total 5,7 hectare de teren, inclusiv cultivate cu grâu, porumb, cartofi. Rentează să cultivi legume pentru că ne place, în primul rând lucrăm pentru noi, ne place să muncim, așa am crescut, bunicii s-au ocupat cu animalele și au lucrat pământul. Am decis să lucrăm pentru noi, chiar dacă lucrăm din greu, dar nu vrem să mergem în altă parte să lucrăm pentru alții. Aici o facem cu drag. Roșiile sunt din seră, e un soi autohton, Roze, e prima producție din acest an”, a arătat legumicultorul.

Inginerul horticultor Attila Tovesi participă alături de alți peste 50 de producători locali la prima ediție a Târgului Cetății de la Târgu Mureș.