Legumicultorii sunt disperați: Vijeliile au făcut zob solariile!

7

Pagube însemnate! Sute de legumicultori din principalele bazine ale țării au privit disperați cum vijeliile ce au pus stăpânire pe țară le zboară zeci de mii de lei din buzunare doar odată cu folia smulsă de pe solarii, fără a mai pune la socoteală culturile afectate.

Câmpuri întregi pline de folii

La Glodeanu Sărat, județul Buzău, un vânt năprasnic de 80-85 km/h a distrus zeci și zeci de solaria, punând sub semnul întrebării recolta pe care legumicultorii de aici sperau să o valorifice de Paști.

„Am vreo două mii de metri (pătrați – n.r.) daună totală, adică nu se mai poate face nimic cu folia, nu se mai poate recupera. Restul, nu știu ce să vă spun… cei două mii de metri deoacamdată sunt afectați 100%. Am în solarii salată ca să recoltăm aproape de Paști, cam cu două săptămâni înainte. Om vedea ce-o rămâne după această nebunie… Dumnezeu știe… Salata e un pic mai rezistentă, dar cred că bătaia vântului o zdrelește și o face de s-ar putea să n-o mai putem recolta. Deocamdată nu mă pot pronunța, doar că solarul este făcut zob!”, spune Claudiu Breazu, un legumicultor din zonă (foto principal).legumicultori,solarii

Fermierul spune că, pentru un solar de 2000 mp, doar folia costă în jur de 20.000 de lei, însă după vijelia din aceste zile centrele de distribuție nu mai fac față comenzilor pentru folia necesară refacerii solariilor.

„În momemtul ăsta, când bate vântul, sunt foarte mari comenzi la folie, am așteptat ceva să mi se preia comanda. E foarte greu la momentul actual, tot bazinul este afectat, nu știu ce-o fi în țară, dar la noi, pe toate câmpurile sunt numai folii”, se plânge Claudiu Breazu.

Din păcate, majoritatea legumicultorilor nu au nici măcar soluția unor asigurări în astfel de situații, pentru că acestea se fac doar pentru sere, nu și pentru solarii.

„Ar fi fost bune, noi spunem asta de mult timp, am vrea să plătim (asigurări – n.r.), că uite, când se întâmplă, la câțiva ani, să fim despăgubiți. Dar, din păcate, n-am reușit niciodată să ne facem asigurări, nimeni nu se bagă”, mai spune Claudiu Breazu.

Potrivit acestuia, ca să construiești un solar de 2000 mp de la zero, cu tot cu structură, costurile se ridică de la câteva zeci de mii de euro, pentru cele clasice, pănă la 100.000 de euro, pentru cele mai moderne. (Marilena DINU, Buzău)

„Nu putem salva cultura, suntem terminați!”

Și în bazinul legumicol din Comuna Băleni, județul Dâmbovița, mai multe solarii au fost parțial distruse, iar mai multe suprafețe de culturi din interiorul lor au fost serios avariate din cauza vijeliei. legumicultori,solarii

Legumicultorii au privit neputincioși cum munca si investiția lor este distrusă, iar acum nu le rămâne decât să evalueze pagubele.

Din nefericire, nici solariile și nici culturile nu erau asigurate, iar în aceste condiții pierderile șut suportate în totalitate de către proprietari.

„Suntem disperați! Avem credite la bănci pe care trebuie să le achitam. Cum să ne mai descurcam acum? Abia am înființat solariile”, se plânge un fermier.

„Nu putem face nimic. Privim cu lacrimi în ochi cum ne ete distrusă toată truda noastră. Am venit să vedem pagubele, care nu sunt deloc mici”, spune un altul.

Mare parte din culturile pe care legumicultorii din Băleni sperau să le valorifice la timpul cuvenit sunt deja compromise.legumicultori,solarii

„A fost un vând puternic, iar folia de pe două solarii a fost distrusă. Nici cultura nu mai este protejată acum. Nu putem să refacem solarul de pe o zi pe alta, pentru a putea să salvăm cultura. Aveam răsaduri care nu rezistă fără să fie acoperite. Suntem terminați”, spune îngrozit un alt fermier. (Corvin DUMITRICĂ, Dâmbovița)