Livadă de nuci taiată în schimbul unui cartier de case

1

Hectare întregi de nuci de la Bârsești, Târgu – Jiu au fost defrișate în schimbul unui cartier de case, spun oamenii din zonă conform publicației gorjeanul.ro. 

Conform gorjeanul.ro plantația se află în proprietatea unui om de afaceri, Dumitru Contolaru. În 2007, acesta declara presei: „Nucii nu au produs nimic anul trecut, pentru că nu s-au mai făcut tratamentele necesare, dar şi pentru că au intrat ţiganii şi au furat tot. Este foarte greu să defrişez nucii, pentru că e nevoie de aprobări speciale, care se obţin foarte greu. Nu am nici un plan cu proprietatea”.

Pentru obținerea autorizației de tăiere a unei plantații de nuci, fermierul trebuie să îndeplinească unul din următoarele criterii: 
– plantația a îmbătrânit și are ramuri uscate în proporţie de 60% din coroană;
– plantația este amplasată într-un perimetru unde urmează să se construiască obiective de interes naţional sau local;
– plantația este amplasată pe drumurilor naţionale şi pune în pericol siguranţa circulaţiei rutiere 

Totodată, pandurul.ro a încercat să contacteze autoritățile Direcției Județene de Agricultură Gorj și au obținut un răspuns din partea directorului Valentin Priporeanu: ,, Pentru o suprafață de aproape 11ha există o autorizație de defrișare din 2020, în baza unui raport de expertiză tehnică întocmit de Stațiunea de Cercetare și Dezvoltare pomicolă Târgu-Jiu. Le-am dat autorizație pentru transformea în teren arabil care are o perioadă de 4-7 ani fiind atacat de anumite boli”.