MADR, comunicare oficială privind aplicarea GAEC 8

15

După consultările cu reprezentanții fermierilor din mediul asociativ, ministrul agriculturii, Florin Barbu, a comunicat Comisiei Europene modalitatea prin care România va pune în aplicare derogarea de la prima cerință din standardul GAEC 8 pentru anul de cerere 2024, se arată într-un comunicat al MInisterului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) remis, miercuri, redacției AgroTV.

„Pentru anul de cerere 2024, la standardul GAEC 8, prima cerință «Procentajul minim din suprafața agricolă dedicat zonelor sau elementelor neproductive: Ponderea minimă de cel puțin 4% din terenul arabil la nivel de fermă alocat zonelor și elementelor neproductive, inclusiv terenuri lăsate în pârloagă sau Ponderea minimă de cel puțin 7% din terenul arabil la nivel de fermă dacă acesta include culturi fixatoare de azot, cultivate fără utilizarea de produse de protecție a plantelor, din care 3% reprezintă terenuri lăsate în pârloagă sau elemente neproductive», se aplică derogarea privind alocarea unei ponderi minime de cel puțin 4 % din terenul arabil la nivel de fermă:

– zonelor și elementelor neproductive, inclusiv terenurilor lăsate în pârloagă și/sau

– culturilor fixatoare de azot și/sau

– culturilor intermediare (secundare).

Culturile fixatoare de azot și culturile secundare se cultivă fără utilizarea produselor de protecție a plantelor. Pentru culturile secundare se utilizează factorul de ponderare 1”, se precizează în documentul oficial transmis executivului comunitar de către MADR.

Prin aplicarea derogării în anul de cerere 2024, fermierii și alți beneficiari care fac obiectul acestui standard pot îndeplini prima cerință a standardului prin alocarea unei ponderi minime de cel puțin 4 % din terenul arabil la nivel de fermă, optând fie pentru una din cele trei variante descrise anterior, fie pentru toate trei simultan.

Totodată, CE  a fost notificată informal în vederea adaptării cerințelor ecoschemei PD 04 – Practici benefice pentru mediu aplicabile în teren arabil, cu privire la noua modalitate de aplicare a GAEC 8.

În comunicatul MADR se mai precizează că, în marja Consiliului Agrifish din data de 26 februarie 2024, ministrul Florin Barbu va propune o modificare a Regulamentului (UE) 2021/2115 al Parlamentului European şi al Consiliului, în ceea ce priveşte aplicarea standardelor GAEC 7 și GAEC 8 privind bunele condiţii agricole şi de mediu ale terenurilor.

Astfel, pentru GAEC 7, România va propune ca statele membre să poată excepta de la obligația de la acest standard exploatațiile care înființează culturi pentru care nu este necesară aplicarea unei rotații anuale din perspectivă agrotehnică, astfel încât statele membre să poată decide lista acestor culturi. Un exemplu ar putea fi loturile semincere sau culturile pentru care înființarea pe aceeași suprafață nu prezintă riscuri fitosanitare sau de agro-chimice.

Pentru GAEC 8, ministrul Florin Barbu va propune introducerea unei prevederi suplimentare care va da  posibilitatea statelor membre ce dețin suprafețele de minim 4% cu elemente neproductive sau terenuri pârloaga la nivel național, să fie exceptate de la aplicarea acestui standard la nivel de fermă. În această manieră se asigură implicit atingerea obiectivului propus la nivel european prin standardul GAEC 8 de menținere a elementelor și zonelor neproductive în scopul îmbunătățirii biodiversității agricole.