MADR își recunoaște greșeala – Ce se întâmplă cu amânarea ratelor și executărilor fermierilor

7

După ce fermierii s-au plâns că Ordonanța de Urgență privind amânarea ratelor pentru fermieri nu a produs niciun efect real și nu este aplicată de bănci, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) își recunoaște greșeala. În consecință, săptămâna viitoare, la MADR, va avea loc o întâlnire cu reprezentanții băncilor, pentru a stabili modul de implementare al acestei ordonanțe.

Potrivit secretarului de stat MADR, Sorin Moise, ministrul agriculturii a luat decizia să convoace această întâlnire la începutul săptămânii viitoare, în urma discuțiilor pe care le-a avut ieri cu fermierii.

”În unele zone au fost probleme legate de nepunerea în aplicare corespunzător de către bănci a Ordonanței privind eșalonarea ratelor și amânarea executărilor fermierilor. Am convenit, împreună cu domnul ministru, cu asociațiile și cu fermierii prezenți astăzi, ca săptămâna viitoare să avem și o întâlnire cu reprezentanții băncilor.

Toată lumea a fost de aceeași părere. Cred că nici băncile nu au nevoie de foarte multe utilaje sau ferme, că n-au ce să facă cu ele. E clar că ei au nevoie să încaseze banii, iar fermierii români trebuie să aibă posibilitatea să-și desfășoare activitatea, astfel încât să poată să-și plătească ratele către bănci.

Vom avea o întâlnire, la începutul săptămânii viitoare, cu reprezentanții băncilor din zona de agricultură, ca să vedem cum putem găsi o soluție de interpretare a acestei ordonanțe, astfel încât să putem să ajute fermierii. Principalele probleme nu sunt pentru anul 2024, ci pentru anul 2023, acolo unde fermierii au avut întârzieri și au rate restante. Trebuie să găsim o soluție să le ducem pe 12-24 de luni și să amâne executarea lor. Dacă îi iei omului tractorul și combina din curte, e clar că el nu va mai putea să producă bani și nu va mai putea să-și plătească ratele în veci”, a precizat secretarul de stat MADR, Sorin Moise, pentru AGRO TV, în emisiunea ”Agricultura la Raport”.