MADR: Ministrul Agriculturii a cerut la Bruxelles deblocarea comertului cu porci vii

541

Achim Irimescu, ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale împreună cu Radu Roatiș Chețan, Președinte — Secretar de stat al Autorității Naționale Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor, au participat în 6 iunie 2016, la Bruxelles (Belgia), la întâlnirea cu Vytenis Andriukaitis, comisarul european pentru Sănătate și Siguranța Alimentelor.

În cadrul întâlnirii au fost abordate aspecte legate de pesta porcină africană, posibilitatea eliminării pentru sistemul industrial de creștere a porcilor a restricțiilor din cauza pestei porcine clasice, sistemul de colectare și distrugere a cadavrelor de animale, dermatoza nodulară contagioasă.

Problema pestei porcine clasice (PPC), boală care nu a mai fost diagnosticată la porcii domestici sau sălbatici din țara noastră din luna octombrie 2007, a fost un alt subiect de discuție cu comisarul european pentru Sănătate și Siguranța Alimentelor.

Programele de supraveghere arată că situația este favorabilă și nu mai există circulație a virusului. ‘Până în prezent, România nu a efectuat niciodată comerț intracomunitar cu porci vii. Sper să deblocăm cât mai rapid exporturile de porci vii în Uniunea Europeană. Sectorul industrial de creștere a porcilor este interesat să poată participa la piața comună, fără restricții’, a afirmat ministrul Achim Irimescu.

Comisarul european Vytenis Andriukaitis a fost de acord ca trebuie schimbat statutul României cu privire la pesta porcină clasică, rămânând să se identifice soluția legală optimă în cel mai scurt timp.

În privința pestei porcine africane, în contextul apropierii bolii de granița de est a UE, (deja prezentă în regiunea Odessa din Ucraina), România a solicitat Comisiei Europene să sprijine cu expertiză tehnică și financiar autoritățile veterinare din țara noastră astfel încât să poată fi luate toate măsurile necesare pentru prevenirea apariției bolii.

Având în vedere riscul epidemiologic crescut determinat de evoluția bolii ‘dermatoză nodulară contagioasă a bovinelor’ în Bulgaria, oficialii români au menționat în cadrul întâlnirii activitățile întreprinse de către Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) în ceea ce privește întărirea măsurilor de profilaxie nespecifică împotriva bolii și pentru pregătirea administrației veterinare și a celei cu responsabilități în controlul bolii, în vederea unei eventuale intervenții.

Comisarul Vytenis Andriukaitis a subliniat importanța extraordinară a aplicării de măsuri pentru prevenirea introducerii pestei porcine africane și dermatozei nodulare în România.

Cu privire la sistemul de colectare și distrugere a cadavrelor de animale, este necesară o colaborare foarte strânsă între toate instituțiile statului cu atribuții în acest sens, conform prevederilor OG 47/2005 privind reglementările de neutralizare a deșeurilor de origine animală, respectiv MADR, MDRAP și MMAP, în vederea elaborării strategiei privind modalitatea de organizare a sistemului de ecarisare și de finanțare a cheltuielilor de transport și eliminare a subproduselor de origine animală care nu sunt destinate consumului uman (SNCU).