Magiunul de prune Topoloveni sărbătorește 5 ani cu Indicație Geografică Protejată

485

ASTĂZI ESTE ZIUA MONDIALĂ A SĂNĂTĂȚII – ‘Astăzi, 7 aprilie 2011, am semnat decizia de înregistrare, și deci de protecție pe întreg teritoriul UE a primului produs cu Indicație Geografică Europeană din România: Magiunul de prune Topoloveni’, anunța în 2011, comisarul European pentru Agricultură, Domnul Dacian Cioloș.

Sonimpex Topoloveni este societatea care a reușit să scoată din anonimat dulcele sănătos, cu o rețetă autentică, unică și tradițională din anul 1914. Promovarea Magiunului de prune Topoloveni s-a realizat cu eforturi deosebite din partea producătorului. Timp de 5 ani, am fost singurul procesator din industria alimentară din România, care a reprezentat țara noastră pe harta gastronomică a Uniunii Europene cu un aliment funcțional de o mare calitate. Ne-am înscris, astfel, între cele 1400 produse tradiționale europene care se certificau conform unei scheme de calitate.

Notorietatea și intensa promovare create de noi, au atras încălcarea drepturilor de proprietate industrială la toate nivelurile lanțului de distribuție. Acum, la cinci ani de la obținerea Indicației Geografice Protejate, suntem obligați să ne apărăm drepturile, investiția și tradiționalul Magiun de prune Topoloveni, în Justiție, deoarece am surprins autoritățile statului cu o schemă de calitate pe care nu au știut /vrut / putut să o protejeze conform Regulamentului Comisiei Europene nr. 1151/2012 privind sistemele din domeniul calității produselor agricole și alimentare:

1.Denumirile înregistrate sunt protejate împotriva:
a.oricărei utilizări comerciale directe sau indirecte a unei denumiri înregistrate pentru produse care nu sunt acoperite de înregistrare, în cazul în care produsele respective sunt comparabile cu cele înregistrate sub denumirea respectivă sau în cazul în care printr-o astfel de utilizare se exploatează reputația denumirii protejate, inclusiv atunci când produsele respective sunt folosite ca ingrediente;
b.oricărei utilizări abuzive, imitări sau evocări, chiar dacă adevărata origine a produselor sau a serviciilor este indicată sau dacă denumirea protejată este tradusă sau însoțită de cuvinte precum “gen”, “tip”, “metodă”, “așa cum se prepară la/în”, “imitație” sau alte cuvinte similare, inclusiv atunci când produsele respective sunt folosite ca ingrediente;
c.oricărei mențiuni false sau înșelătoare privind proveniența, originea, natura sau calitățile esențiale ale produsului, care apare pe partea interioară sau exterioară a ambalajului, în materialul publicitar sau documentele referitoare la produsul în cauză, precum și împotriva ambalării produsului într-un ambalaj de natură să creeze o impresie eronată cu privire la originea acestuia;
d.oricărei alte practici care ar putea induce în eroare consumatorul cu privire la adevărata origine a produsului. În cazul în care o denumire de origine protejată sau o indicație geografică protejată include denumirea unui produs care este considerată a fi generică, utilizarea denumirii generice respective nu se consideră a fi contrară dispozițiilor primului paragraf literele (a) sau (b).


2.Denumirile de origine protejate și indicațiile geografice protejate nu devin generice.

3.Statele membre adoptă măsurile administrative și juridice corespunzătoare pentru a preveni sau opri utilizarea ilegală a denumirilor de origine protejate și a indicațiilor geografice protejate menționate la alineatul (1), produse sau comercializate în statul membru respectiv. În acest scop, statele membre desemnează autoritățile responsabile cu luarea acestor măsuri, în conformitate cu procedurile stabilite de fiecare stat membru.

Autoritățile respective oferă garanții corespunzătoare de obiectivitate și imparțialitate și au la dispoziție personal calificat și resursele necesare pentru îndeplinirea funcțiilor lor.

Art. 14: Relațiile dintre mărci, denumirile de origine și indicațiile geografice

1.În cazul în care o denumire de origine sau o indicație geografică este înregistrată în temeiul prezentului regulament, înregistrarea unei mărci a cărei utilizare ar contraveni articolului 13 alineatul (1) și care se referă la același tip de produs trebuie refuzată dacă cererea de înregistrare a mărcii este prezentată după data depunerii la Comisie a cererii de înregistrare în ceea ce privește denumirea de origine sau indicația geografică.