Maramureş: Fermierii, nemulţumiţi că mistreţii le distrug culturile. Vezi ce acuze grave au adus ei vânătorilor!

491

În  Maramureș, tot mai mulți producători agricoli sunt nemulțumiți din pricina faptului că mistreții le distrug culturile, mai ales în această perioadă, când porumbul este în lapte şi mistreții devin tot mai lacomi. Oamenii sunt supărați că, deși fac pază pe timpul nopții în jurul lanurilor, animalele par imposibil de speriat. Ulterior, despăgubirile sunt foarte greu, uneori imposibil de obținut. În aceste condiții, fermierii amenință cu proteste de stradă, în speranța că vocea lor va fi ascultată.

Pentru rezolvarea problemelor, oamenii s-au întâlnit cu reprezentanţii Prefecturii. Concluzia la care s-a ajuns în a fost că, până când se va reuși modificarea legislației, singura soluție este conlucrarea între administrațiile locale, cetățeni și gestionarii fondurilor de vânătoare, înspre binele oamenilor și pentru respectul muncii și avutului lor.

În cadrul întâlnirii au fost aduse acuze privind unele acțiuni ilegale, cum ar fi realizarea de țarcuri de vânătoare fără autorizație, metisarea porcilor domestici cu porci mistreți, popularea pădurilor cu mistreți aduși din țară și chiar din străinătate, fără respectarea legii. O altă acuzație adusă gestionarilor fondurilor de vânătoare este că amplasează hrănitorile pentru animale prea aproape de sate, astfel încât mistretii sunt atrasi în zonele locuite de oameni. Totodată, au fost discuții privind cantitatea de hrană pe care gestionarii fondurilor de vânătoare o asigură animalelor sălbatice, primarii acuzându-i că aceasta este insuficientă.

Pe de altă parte, gestionarilor fondurilor de vânătoare li s-a cerut să organizeze periodic, în zonele sensibile, goane, prin care mistreții să fie alungați din preajma culturilor.

În total, cota de mistreti care pot fi împușcați la nivelul județului Maramureș până la finalul sezonului de vânătoare este de 1.177. Ea se poate majora doar prin ordin de ministru. Cu toate acestea, în cazul în care mistretii produc pagube, aceștia pot fi uciși.