Maramureş: Sprijin pentru cei 20.000 de români care muncesc în agricultura italiană

541

Secretarul general al  Federației Italiene a Lucrătorilor din Agricultură, Giuseppe Deleonardis, a declarat în timpul unei vizite la Prefectura din Maramureş că în domeniul agricol din Italia, sunt 990.000 de muncitori, dintre care 20.000 sunt români, peste 6000 fiind femei, comunitatea româna fiind cea mai numeroasă.

‘Printre firmele care angajează romani cu contract de muncă, sunt care profită și nu acordă drepturi sociale. Doresc să subliniez faptul că ne-am angajat în această luptă de combatere a fenomenului de exploatare a forței de muncă.

Pe lângă românii care lucrează la negru, sunt mulți care au un program de lucru mai mult decât prevede contractul și sunt plătiți cu mult mai puțin. Pentru a beneficia de drepturile sociale, e nevoie ca un om să lucreze 51 de zile pe an, însă 60 % din muncitori nu beneficiază de acest drept deoarece firmele precizează în contract că au 41 de zile lucrătoare doar pentru a-i scoate din sistem’, a precizat secretarul general al federației, Giuseppe Deleonardis.

Italienii au menționat faptul că și-au luat angajamentul de a lupta, pentru că romanii să aibă condiții demne de muncă.