Mare fermă de porci, în pericol să fie închisă din cauza mirosurilor?!

9
Mare fermă de porci, în pericol să fie închisă din cauza mirosurilor?!

O mare fermă de porci din județul Bihor ar putea fi sancționată din cauza mirosurilor neplăcute! Primarul localității Marghita, Marcel Sas Adăscăliții a trimis o notificare atât către ferma în cauză, cât și către Garda de Mediu, prin care cere adoptarea unor măsuri urgente prin care ferma de suine să reducă disconfortul olfactiv, informează publicația Bihor online.

Potrivit edilului, locuitorii localității se plâng constant de mirosurile care vin dinspre ferma de porci, ultima situație de acest gen înregistrându-se în urmă cu câteva zile, pe 26 februarie 2021. Invocând Ordonanța de Urgență 195/2005, autoritățile din Marghita arată că disconfortul olfactiv poate avea impact asupra stări de sănătate a populaţiei şi a mediului și se percepe subiectiv pe diferite scale de mirosuri sau se cuantifică obiectiv conform standardelor naţionale.

Nu este pentru prima dată când există conflicte de acest gen între ferma de porci în cauză și locuitorii localității Marghita. Potrivit presei locale, în 2017 a avut loc un episod similar, iar administratorii fermei au stat de vorbă cu localnicii și cu autoritățile. Deși cetățenii s-au plâns de mirosurile insuportabile, reprezentanții fermei au demonstrat cu documente că se află în legalitate și respectă toate normele și cerințele de mediu. Totuși, ei s-au arătat dispuși să adopte unele măsuri suplimentare, astfel încât să se asigure că mirosurile neplăcute nu vor mai reprezenta o problemă pentru localnici.

Ferma de porci cu o capacitate de 26.000 capete este localizată la aproximativ 2000 metri față de localitate, așadar se află în legalitate. Potrivit publicației locale, în cadrul ei au fost montate separatoare de dejecţii, există o lagună impermeabilă de peste 9000 mp şi 5 m adâncime, cu o capacitate de 40.000 mc, cu trei compartimente de stocare, au fost injectate bacterii în punctele critice pentru a reduce mirosurile şi există o perdea verde în fermă de 1000 de copaci.

Presa locală mai relatează că, încă de acum câțiva ani se vorbește de presiuni care vor să aibă ca finalitate dispariția fermei respective, pentru a satisface interese imobiliare.

Mirosurile neplăcute din ferme reprezintă un subiect fierbinte în momentul de față în România, mai ales în contextul noii legi care vine cu anumite reglementări în acest sens. Legea mirosurilor a atras numeroase critici din partea tuturor actorilor implicați în sectorul agricol românesc, mai ales după ce aceasta a trecut prin Parlament fără să primească aviz din partea comisiilor de Agricultură din Senat și Camera Deputaților.

Ministrul Mediului declara recent pentru AGRO TV că această lege conține multe aspecte care trebuie corectate și chiar dacă uneori, anumiți oameni sunt deranjați de disconfortul olfactiv generat de marile ferme, de cele mai multe ori aceste ferme respectă legislația în domeniu și generează mult mai puțin miros decât se vehiculează și se spune câteodată în media.

”În zona rurală, în comparație cu Austria de exemplu, unde este absolut normal să simți mirosul de la silozul de porumb, de la grajd, de la un tractor care trece pe stradă și duce gunoi de grajd pe câmp, în România toleranța este mult mai mică. Și devine din ce în ce mai mică și generează asemenea acte normative care îngreunează activitatea fermierilor. Când am fost senator, nu am fost de acord cu forma actuală a legii mirosurilor și nu sunt nici acum. Dacă aș putea, aș schimba multe din această lege, pentru că activitatea fermierilor nu poate fi condiționată în halul acesta printr-un act normativ”, a precizat Tanczos Barna pentru AGRO TV.