Mary Pană (ACEBOP): De Crăciun, România va importa 70-80% din carnea de porc, din cauza PPA

5
Mary Pană (ACEBOP): De Crăciun, România va importa 70-80% din carnea de porc, din cauza PPA

Piața cărnii de porc din România se află într-o stare deplorabilă, iar situația nu pare că se va redresa în vreun fel nici în lunile următoare. Pesta porcină africană a decimat efectivele de suine din țara noastră, iar România nu mai produce, în momentul de față, nici 40% din carnea de porc de care are nevoie pentru consumul intern. Într-un interviu acordat pentru Revista Piața, Mary Pană, președintele Asociației Crescătorilor și Exportatorilor de Bovine, Ovine și Porcine din România, a avertizat asupra faptului că, până la Crăciun, țara noastră va ajunge să importe până la 80% din carnea de porc necesară pentru populație.

”Din cauza gestionării deficitare a pandemiei PPA, România a ajuns la scăderea drastică a efectivului de porci și la achiziții din alte state membre a peste 60% din necesarul nostru de consum. (…) De la 60% achiziții intracomunitare pe carne de porc pentru necesarul României de consum, vom crește acest necesar la 70-80%. În plus, prețul este nesatisfăcător. Și la ora actuală fermierii preferă să mai țină procul în fermă în speranța că vor avea un preț mai bun”, a precizat Mary Pană.

Președintele ACEBOP a avertizat și asupra creșterii prețului cărnii de porc. Potrivit ei, acesta va fi influențat de mai mulți factori, de la prețul furajelor, până la evoluția PPA și a industriei HORECA.

”Prețul la carnea de porc cu siguranță va crește. Și va crește din cauza prețului la furaje. Știm foarte bine că prețul la furaje este în continuă mișcare. Pot să dau ca exemplu uleiul de soia, care este un component de bază al furajului, care a crescut în ultimele 2 săptămâni cu peste 40%. (…) La noi depinde foarte mult de evoluția PPA. Și de HORECA. Suntem prinși între două probleme majore. Prețul cu siguranță va crește și vorbesc de prețul la poarta fermei, nu știu ce se va întâmpla mai departe”, a mai subliniat Mary Pană.

Pentru mai multe detalii despre subiect de la președintele ACEBOP, Mary Pană, puteți citi interviul integral în Revista Piața.