MENTIUNEA DE CALITATE “PRODUS MONTAN” ACORDATA PENTRU MIEREA UNUI APICULTOR DIN CARAS SEVERIN

395

La finalul lunii octombrie 2018, încă un produs a obținut dreptul de utilizare a mențiunii de calitate facultativă „produs montan”. Astfel, un operator economic din județul Caraș Severin a obținut, pentru produsul „miere”, denumirea de „produs montan”, acesta fiind înregistrat în registrul național al produselor montane. În momentul de față, există 68 de produse înregistrate în registrul național al produselor montane.

Reamintim că din 2014 Comisia Europeană oferă producătorilor de alimente din zonele montane, printr-un Regulament, posibilitatea de a menţiona pe etichetele produselor lor sintagma “produs montan”. In Romania, Agenția Zonei Montane este autoritatea responsabilă de verificarea și acordarea dreptului de utilizare a mențiunii de calitate facultativă “produs montan”, în vederea încurajării activităților agricole din zona montană, a asigurării unor produse de calitate în scopul garantării veniturilor populației din mediul rural montan și a evitării migrației din aceste zone. 

În urma acțiunilor de promovare a mențiunii de calitate facultativă „produs montan” pe care Agenția Zonei Montane le-a efectuat, s-a constat că  producătorii manifestă interes pentru a-și înregistra produsele sub această mențiune. 

Cu scopul de a evita inducerea în eroare a consumatorilor, Comisia a stabilit reguli precise pe care producătorii trebuie să le respecte pentru a putea face acest tip de menţiune pe etichete. Astfel, mențiunea „produs montan” poate fi aplicată produselor obținute din animale crescute cel puțin în ultimele două treimi ale vieții lor în zone montane, dacă produsele sunt prelucrate în aceste zone. Mențiunea „produs montan” poate fi aplicată şi produselor apicole, dacă albinele au colectat nectarul și polenul doar în zone montane.

Registrul național al produselor montane poate fi consultat, în forma sa actualizată, pe pagina web a MADR, la următorul link: http://www.madr.ro/industrie-alimentara/sisteme-de-calitate-europene-si-indicatii-geografice/produse-agricole-si-alimentare/produs-montan.html