Mesajul unei somități din agricultura românească despre construcția unei a doua bănci de gene

3
Mesajul unei somități din agricultura românească despre construcția unei a doua bănci de gene

În viziunea prof. univ. emerit dr. ing. dr. h. c., Valeriu Tabără, somitate din agricultura românească, al cărui mesaj a fost transmis la redacție joi, 8 aprilie 2021, nu este importantă punerea la punct a celei de-a doua bănci de gene pentru plante cultivate, ci este necesară organizarea eficientă a sistemului de colectare și de conservare a resurselor genetice la nivel de țară.

„Aș vrea să fac precizarea că nu este importantă construcția unei a doua bănci de gene pentru plante cultivate (vegetale, legumicultură), pe care o avem deja, ci este nevoie de a organiza sistemul de colectare și conservare a surselor genetice la nivel național, problema constituindu-se într-o prioritate națională de prim rang, pentru care trebuie alocate sursele financiare necesare”, a precizat Tabără, figură marcantă din agricultura românească, într-o scrisoare de poziție remisă la redacție.

Potrivit precizărilor șefului ASAS, în Banca de Resurse Genetice Vegetale „Dr. Mihai Cristea” sunt stocate până în prezent circa 20.000 de specii, varietăți, soiuri etc. și mai este loc pentru încă circa 20.000 de forme.

Totodată, mai precizează Tabără, pentru agricultura românească, la Banca de Resurse Genetice Vegetale „Dr. Mihai Cristea” sunt conservate numeroase forme de legume, inclusiv tomate.

„Dacă în domeniul vegetal (culturi de câmp cu toate speciile, legume, plante furajere, plante medicinale și aromatice etc.) lucrurile nu stau rău, avem extrem de multe probleme în domeniul pomicol, unde deținem un patrimoniu extraordinar, format din forme și soiuri locale cu însușiri deosebit de valoroase și pentru care nu s-a făcut nimic sistematizat, organizat, până acum.

„În acest domeniu este absolut necesar un program de colectare care să fie organizat și finanțat corespunzător.

„Din punct de vedere viticol, nevoia de refacere și gestionare a acestui patrimoniu din spațiul românesc este o problemă care se constituie într-o mare necesitate, dar acest lucru nu este luat în seamă, deși ASAS a făcut mereu demersuri în acest sens.

„Este vorba de un patrimoniu excepțional pe care România l-a neglijat și-l neglijează încă”, și-a continuat expunerea renumitul cercetător român.

În plus, potrivit precizărilor lui Tabără, colectarea și conservarea resurselor genetice animale, „dintre care unele specii sau forme se află într-un mare pericol de dispariție” reprezintă un alt deziderat național.

„Se impune organizarea sistemului de colectare și conservare a patrimoniului faunistic național. Trebuie stabilită forma sub care se va face acest lucru”, a continuat președintele ASAS.

Tot el a spus că este nevoie de dezvoltarea unor forme de culegere și conservare a tuturor surselor genetice pentru agricultura românească, unele care au o valoare deosebit de mare și sunt extrem de importante pentru economia românească.

„Domeniul identificării, evaluării, colectării, depozitării și conservării materialului genetic național ar trebui să se găsească într-un proiect de anvergură, care să fie finanțat atât din fonduri europene, cât și din bugetul național. Patrimoniul genetic de care am vorbit nu este numai un bun național, este unul universal (inclusiv european).

„Se impune ca, în cazul culturilor de câmp, al legumelor și altor grupe de specii de plante cultivate și necultivate, să se dezvolte pe lângă unitățile de cercetare și cele din învățământul superior agronomic, chiar și liceele agricole, care să devină depozite pentru colecția de semințe în care factorii de mediu sunt controlați. Colecțiile de material genetic sunt valoroase nu numai în studiile genetice și de ameliorare, ele se constituie și în material didactic de instruire și cultură.

„Punctul de vedere elaborat și transmis către opinia publică românească se vrea a fi un demers pentru lămurirea unei probleme deosebit de importante pentru România: gestionarea patrimoniului genetic național, care reprezintă nu numai o bogăție naturală excepțională, dar are și o valoare greu de precizat datorită importanței lui în lucrările de genetică și ameliorare, care vor fi baza de creare a noilor produse vegetale și animale care vor asigura populația lumii cu produse alimentare și nu numai”, a mai afirmat președintele ASAS, Valeriu Tabără.

Conform experților ASAS, într-o Bancă de Resurse Genetice Vegetale se colectează, se studiază, se depozitează și se conservă surse genetice de diverse origini. Cu prioritate activitatea de colectare, studiere și conservare a surselor genetice vegetale din spațiul național, și în acest sens sunt orientate toate eforturile Băncii de Resurse Vegetale de la Suceava.

Sunt conservate până acum la Banca de Resurse Genetice Vegetale „Dr. Mihai Cristea” un număr impresionant de soiuri, varietăți, specii de plante, operațiune care continuă o activitate performantă și este susținută în totalitate de către Academia de Științe Agricole și Silvice „Gheorghe Ionescu-Șișești”.