Meteo – Bate vânt de Bobotează! Cod galben de viscol în 24 de județe!

2

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis miercuri dimineață mai multe avertizări Cod galben de intensificări ale vântului și viscol, valabile pe arii extinse în 24 de județe.

Astfel, în intervalul 5 ianuarie, ora 2:00 – 5 ianuarie, ora 14:00, este valabilă o avertizare God galben de intensificări ale vântului și viscol ce va viza pentru început județele Bihor, Satu Mare, Sălaj, Cluj, Alba, Maramureș, Bistrița-Năsăud, Suceava, Neamț, Bacău, Vrancea și Buzău (vezi Harta 1).

Harta 1 (Sursa: ANM)

Potrivit meteorologilor, în intervalul menționat, în Carpații Orientali și local în Munții Apuseni vântul va avea intensificări, cu viteze de 60-80 km/h, iar îndeosebi în zona înaltă, rafalele vor depăși 100-120 km/h. În grupele nordice ale Carpaților Orientali va fi viscol, iar vizibilitatea se va reduce semnificativ.
Vântul se va intensifica temporar și în nordul Crișanei și în nord-vestul Transilvaniei unde se vor înregistra viteze de 55-60 km/h.

O altă avertizare meteo Cod galben de intensificări ale vântului și viscol este valabilă în intervalul 5 ianuarie, ora 14:00 – 6 ianuarie, ora 12:00, și vizează județele: Alba, Argeș, Bacău, Bistrița-Năsăud, Brașov, Buzău, Caraș-Severin, Cluj, Covasna, Dâmbovița, Gorj, Harghita, Hunedoara, Maramureș, Mureș, Neamț, Prahova, Sibiu, Suceava, Vâlcea și Vrancea (vezi Harta 2).

meteo
Harta 2 (Sursa: ANM)

În intervalul menționat, la munte vântul va avea intensificări, cu viteze de 70-90 km/h, iar în zona înaltă (la peste 1700 m), rafalele vor depăși 100-120 km/h și temporar va ninge viscolit.

Local în Transilvania, temporar vor fi intensificări, cu viteze în general de 55-70 km/h.

Meteorologii mai notează că intensificări ale vântului, cu viteze în general de 45-55 km/h, se vor semnala local și în restul teritoriului.