Meteo – Canicula cuprinde toată țara! COD ROȘU!

1

Canicula va încinge de-a dreptul România în aceste zile, anunță Administrația Națională de Meteorologie (ANM) care a emis luni dimineață o serie de avertizări în acest sens, mergând chiar până la Cod roșu.

Astfel, pentru luni, 24 iulie, este în vigoare o avertizare meteo Cod galben de caniculă potrivit căreia valul de căldură se va extinde în vestul, sudul și parțial estul țării (vezi Harta 1). Potrivit meteorologilor, disconfortul termic va fi ridicat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. Temperaturile maxime se vor încadra în general între 34°C și 37°C, iar cele minime se vor situa între 18°C și 23°C.

Harta 1 (Sursa: ANM)

Marți, 25 iulie, valul de cădură și canicula se vor extinde în toată țara.

Astfel, în Maramureș, Transilvania, nordul Crișanei și al Moldovei și pe litoral (vezi Harta 2) este în vigoare o avertizare Cod galben de caniculă potrivit căreia temperaturile maxime se vor situa în general între 33C și 37°C, iar cele minime se vor încadra între 17°C și 22°C. Disconfortul termic va fi ridicat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități.

meteo
Harta 2 (Sursa: ANM)

Tot marți, este în vigoare și o avertizare meteo Cod portocaliu de caniculă potrivit căreia, în sudul Crișanei, Banat, Oltenia, Muntenia, în jumătatea sudică a Moldovei și în vestul Dobrogei (vezi Harta 2), se vor înregistra temperaturi maxime în general de 37-39°C, iar minimele se vor situa între 19°C și 24°C, astfel că disconfortul termic va fi accentuat. Indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități.

Meteorologii au emis pentru marți, 25 iulie, și o avertizare Cod roșu de caniculă, valabilă în județele Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu, Ilfov, Călărași și în municipiul București (vezi Harta 2), unde se vor înregistra temperaturi maxime extreme de 40-42°C, iar disconfortul termic va fi deosebit de accentuat.

Potrivit meteorologilor, miercuri, 26 iulie, valul de căldură și canicula vor persista în jumătatea de sud-est a țării.

O primă avertizare Cod galben de caniculă vizează nordul Olteniei și al Moldovei, sudul și estul Transilvaniei, precum și litoralul (vezi Harta 3). Disconfortul termic va fi ridicat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. Temperaturile maxime se vor situa în general între 33°C și 37°C.

meteo
Harta 3 (Sursa: ANM)

Tot miercuri, este în vigoare o avertizare meteo Cod portocaliu de caniculă valabilă în 10 județe (vezi Harta 3). Astfel, în sudul Olteniei, nordul Munteniei, nord-vestul Dobrogei și în centrul și sud-vestul Moldovei se vor înregistra temperaturi maxime în general de 37-39°C, disconfortul termic fiind, așadar, accentuat. Indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități.

De asemenea, ANM a emis pentru miercuri, 26 iulie, și o avertizare meteo Cod roșu de caniculă, potrivit căreia, în județele Teleorman, Giurgiu, Ilfov, Călărași, Ialomița, Brăila, Galați, vestul județului Constanța și în municipiul București (vezi Harta 3), se vor înregistra temperaturi maxime extreme de 40-42°C, iar disconfortul termic va fi deosebit de accentuat.

Există și o avertizare meteo Cod galben de instabilitate atmosferică temporar accentuată, valabilă în intervalul 24 iulie, ora 22:00 – 25 iulie, ora 10:00, potrivit căreia local în vestul, nord-vestul și centrul țării (vezi Harta 4) vor fi perioade cu frecvente descărcări electrice, intensificări ale vântului, având rafale în general de 55-70 km/h și, izolat, peste 80 km/h, vijelii, ploi ce vor avea și caracter torențial (în intervale foarte scurte de timp cantitățile de apă vor fi de 20-25 l/mp și izolat peste 30-40 l/mp) și grindină.

meteo
Harta 4 (Sursa: ANM)

Meteorologii precizează că Instabilitatea atmosferică va fi pronunțată începând cu a doua parte a zilei de marți, 25 iulie, în vestul, nordul, centrul și nord-estul teritoriului, iar miercuri seara și în noaptea de miercuri spre joi (26/27 iulie), în special în sud și est.