Meteo – Cod galben și Cod portocaliu de ninsori! Ce se întâmplă până la 1 mai!

2

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis joi dimineață două avertizări de ninsori consistente, intensificări ale vântului și polei valabile în 30 de județe ale țării (vezi harta).

Astfel, în intervalul 6 aprilie, ora 10.00 – 7 aprilie, ora 12.00, este valabilă o avertizare meteo Cod galben de ninsori, strat strat de zăpadă, intensificări ale vântului și polei. Potrivit meteorologilor, în nordul și centrul Moldovei, în Maramureș, Transilvania și în nordul Crișanei, precum și în zona de munte vor predomina ninsorile și se va depune strat de zăpadă. Temporar vântul va avea intensificări pe parcursul zilei de joi (6 aprilie), cu viteze de 40-60 km/h, viscolind temporar ninsoarea. Pe arii restrânse se vor acumula 10-15 l/mp. În nord-estul Moldovei și izolat în rest se va depune polei.

Sursa: ANM

De asemnea, intensificări ale vântului se vor semnala temporar și în sudul Olteniei.

ANM a emis joi și o avertizare meteo Cod portocaliu de ninsori viscolite și strat consistent de zăpadă, valabilă în intervalul 6 aprilie, ora 10.00 – 6 aprilie, ora 22.00. Astfel, în județele Botoșani, Suceava, Neamț, Iași și zona de munte a județelor Maramureș, Bistrița Năsăud și Mureș va continua să ningă viscolit, vizibilitatea va fi redusă și se va depune strat nou de zăpadă consistent. Vântul va avea intensificări cu viteze de 55-65 km/h. Local se vor acumula peste 20 l/mp.

De altfel, potrivit estimărilor meteorologice pe patru săptămâni publicate de ANM, până la 1 mai vom mai avea parte de episoade cu temperaturi mai coborâte decât cele specifice perioadei, chiar negative în anumite regiuni.

Astfel, în săptămâna 3-10 aprilie, valorile termice vor fi mai coborâte decât cele specifice pentru această săptămână, pe întreg teritoriul României, dar cu o abatere termică negativă mai accentuată în regiunile intracarpatice. Regimul pluviometric va fi excedentar în cea mai mare parte a țării, dar mai ales în regiunile nord-estice și în extremitatea de sud-vest a țării.

Și în săptămâna 10-17 aprilie, temperatura medie a aerului va avea, potrivit meteorologilor, valori ușor mai coborâte decât cele normale pentru acest interval, în toate regiunile. Cantitățile de precipitații vor fi excedentare în regiunile extracarpatice, dar și deficitare în cele vestice, nord-vestice și centrale.

Pentru săptămâna 17-24 aprilie, meteorologii estimează că temperaturile medii vor fi apropiate de cele normale pentru acest interval, la nivelul întregii țări, în timp ce regimul pluviometric va fi ușor excedentar în sud-vestul țării, dar și local deficitar în extremitatea de nord, în rest fiind în general apropiat de cel normal pentru această perioadă.

În săptămâna 24 aprilie-1 mai, mediile valorilor termice vor fi apropiate de cele specifice pentru această săptămână, pe întreg teritoriul României. Cantitățile de precipitații vor fi local deficitare în regiunile sudvestice și nord-estice, iar în rest vor fi în general apropiate de cele normale pentru acest interval.