Prognoza meteo pe 4 săptămâni – Cum va fi vremea de Crăciun, Anul Nou și Bobotează

5

Vom avea parte iarna aceasta de condiții meteo care să favorizeze culturile agricole? După pagubele provocate de seceta pedologică din 2022, asta este întrebarea care îi frământă pe mai toți fermierii din România.

Cum va fi vremea în următoarea perioadă, până la Crăciun, Anul Nou și chiar Bobotează puteți afla din prognoza pe patru săptămâni emisă vineri de Administrația Națională de Meteorologie (ANM).

Astfel, potrivit meteorologilor, în săptămâna 12-19 decembrie 2022, valorile termice vor fi mai ridicate decât cele specifice pentru această săptămână în regiunile sud-estice, iar în rest vor fi în general apropiate de cele normale. Regimul pluviometric va fi excedentar în cea mai mare parte a țării, dar mai ales în zona Munților Apuseni și în nordul Carpaților Orientali.

Pentru săptămâna 19-26 decembrie 2022, meteorologii estimează că, în zonele montane, temperatura medie a aerului va avea valori ușor mai ridicate decât cele normale pentru acest interval, în timp ce în restul teritoriului aceste valori vor fi în general apropiate de cele specifice. Cantitățile de precipitații vor fi ușor excedentare în jumătatea nord-vestică a țării, iar în rest vor fi în general apropiate de cele normale pentru această perioadă.

În săptămâna 26 decembrie 2022 – 2 ianuarie 2023, temperaturile medii se vor situa în jurul celor normale pentru acest interval, în toate regiunile. Din estimările meteorologilor, regimul pluviometric va fi în general apropiat de cel normal pentru această perioadă, la nivelul întregii țări.

În săptămâna 2-9 ianuarie 2023, mediile valorilor termice vor fi în general apropiate de cele specifice pentru această săptămână, pe întreg teritoriul României. Cantitățile de precipitații vor fi apropiate de cele normale pentru acest interval, în toate regiunile.

Estimările meteorologice pentru patru săptămâni sunt realizate de către ECMWF – Centrul European pentru Prognoze pe Medie Durată. Este estimată media săptămânală a abaterilor temperaturii aerului și a cantităților de precipitații față de media perioadei 2002-2021.

Administrația Națională de Meteorologie menționează că fenomenele extreme cu o durată scurtă de manifestare nu pot fi prognozate cu ajutorul acestui produs.