Meteo – De la Cod roșu de caniculă la Cod portocaliu de furtuni

1

România trece de la caniculă la furtuni, potrivit Administrației Națională de Meteorologie (ANM).

Astfel, miercuri, 26 iulie, sunt în vigoare trei avertizări meteo de caniculă ce vizează nu mai puțin de 24 de județe (vezi Harta 1).

Harta 1 (Sursa: ANM)

O avertizare Cod galben de caniculă este în vigoare local în Oltenia. centrul Moldovei, sud-estul Transilvaniei, precum și pe litoral, unde disconfortul termic va fi ridicat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. Temperaturile maxime se vor situa în general între 32°C și 37°C.

În județele Olt, Argeș, Dâmbovița, Prahova, Buzău, Vrancea, Vaslui și Tulcea este valabilă o avertizare meteo Cod portocaliu de caniculă și disconfort termic va fi accentuat. Se vor înregistra temperaturi maxime de 37-39°C, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități.

De asemenea, miercuri, 26 iulie, este în vigoare și o avertizare Cod roșu de caniculă și disconfort termic deosebit de accentuat în județele Teleorman, Giurgiu, Ilfov, Călărași, Ialomița, Brăila, Galați, în vestul județului Constanța și în municipiul București, unde se vor înregistra temperaturi maxime extreme în general de 40-41°C.

Totodată, ANM a emis miecuri o avertizare meteo Cod galben de instabilitate atmosferică temporar accentuată, valabilă în intervalul 26 iulie, ora 10:00 – 27 iulie, ora 02:00, în cea mai mare parte a țării (vezi Harta 2). Vor fi perioade cu intensificări ale vântului (rafale de 55-70 km/h și, izolat, peste 80 km/h), vijelii, frecvente descărcări electrice, grindină și ploi torențiale (în intervale scurte de timp sau prin acumulare cantitățile de apă vor fi de 20-25 l/mp și, izolat, peste 30-40 l/mp).

meteo
Harta 2 (Sursa: ANM)

În intervalul 26 iulie, ora 10:00 – 27 iulie, ora 02:00, este în vigoare o și avertizare meteo Cod portocaliu de instabilitate atmosferică accentuată, valabilă în 29 de județe (vezi Harta 2). Astfel, în Oltenia, Muntenia, vestul Dobrogei și în cea mai mare parte a Transilvaniei și a Moldovei vor fi perioade cu intensificări ale vântului (rafale de 70-90 km/h și, izolat, de peste 100 km/h), vijelii puternice, frecvente descărcări electrice, ploi torențiale și grindină. În intervale scurte de timp, de 1 până la 3 ore, cantitățile de apă vor fi de 30-40 l/mp și, izolat, peste 50-60 l/mp, îndeosebi în Transilvania și Moldova.

meteo
Harta 3 (Sursa: ANM)

Meteorologii au emis și o altă avertizare Cod galben de instabilitate atmosferică (vezi Harta 3)potrivit căreia, în intervalul 27 iulie, ora 02:00 – 27 iulie, ora 10:00, în sudul Olteniei și sud-vestul Munteniei, vântul va continua să prezinte intensificări cu rafale în general de 55-65 km/h. Totodată, în jumătatea de est a Munteniei, sudul Moldovei și Dobrogea, instabilitatea atmosferică se va menține temporar accentuată și se va manifesta prin ploi torențiale, descărcări electrice, intensificări ale vântului, cu rafale de 50-60 km/h, vijelii și grindină. Cantitățile de apă vor fi de 20-25 l/mp.