Meteo – Ploi torențiale, grindină și vijelii în 32 de județe!

3

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis vineri mai multe avertizări de ploi torențiale, grindină și vijelii ce vor acoperi mai mult de trei sferturi din suprafața țării (vezi Harta 1).

Astfel, în intervalul 21 iulie, ora 15:00 – 22 iulie, ora 10:00, este în vigoare o avertizare meteo Cod galben de instabilitate atmosferică potrivit căreia, în cea mai mare parte a țării, vor fi perioade cu intensificări ale vântului, având rafale de 55-70 km/h, vijelii, grindină, frecvente descărcări electrice și ploi torențiale, iar în intervale foarte scurte de timp cantitățile de apă vor fi de 20-25 l/mp și, izolat, peste 30-40 l/mp.

Harta 1 (Sursa: ANM)

De asemenea, în intervalul 21 iulie, ora 18:00 – 22 iulie, ora 06:00, este în vigoare o avertizare meteo Cod portocaliu de instabilitate atmosferică accentuată, valabilă în 19 județe.  În intervalul menționat, în Banat, Crișana, Maramureș, cea mai mare parte a Transilvaniei și Olteniei, precum și în nord-vestul Munteniei vor fi perioade cu intensificări ale vântului, având rafale de 70-90 km/h și, izolat, de peste 100 km/h, vijelii puternice, grindină de medii și posibil mari dimensiuni, frecvente descărcări electrice și ploi torențiale. În intervale scurte de timp, de 1 până la 3 ore, cantitățile de apă vor fi de 30-40 l/mp și, izolat, peste 50 l/mp.

Totodată, canicula va fi prezentă încă în jumătatea de sud a țării, afectând nu mai puțin de 19 județe și municipiul București.

Astfel, pentru zilele de 21 și 22 iulie este în vigoare o avertizare Cod galben de caniculă și discomfort termic ridicat în sudul și sud-estul teritoriului (vezi Harta 2). Potrivit meteorologilor, indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități, iar temperaturile maxime se vor situa în general între 33°C și 37°C, în timp ce minimele vor fi între 18°C și 23°C.

meteo
Harta 2 (Sursa: ANM)

Pentru sâmbătă, 22 iulie, este în vigoare o avertizare meteo Cod portocaliu de caniculă, valabilă în județele Olt, Teleorman, Giurgiu, Ilfov, Călărași, Ialomița, Constanța și în municipiul București, unde se vor înregistra temperaturi maxime de 38-39°C, disconfortul termic va fi accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități.

ANM precizează că duminică, 23 iulie, valul de căldură va persista în regiunile sudice, iar la începutul săptămânii viitoare se va extinde în cea mai mare parte a țării și se va intensifica.