Meteo – IULIE de FOC! Temperaturi peste cele normale!

3

Luna iulie va fi una de foc, conform estimărilor meteorologice pe următoarele patru săptămâni.

Pînă una-alta, Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis pentru acest weekend o informare potrivit căreia în intervalul 1 iulie, ora 18:00 – 02 iulie, ora 23:00, vor fi perioade cu averse, descărcări electrice, izolat grindină și local intensificări ale vântului, cu viteze de 45-55 km/h. Astfel de manifestări se vor semnala în seara zilei de sâmbătă,1 iulie, și în noaptea de sâmbătă spre duminică, 1/2 iulie, în regiunile vestice și sud-vestice, iar duminică, 2 iulie, îndeosebi la deal și munte, precum și în sud-est. Local se vor acumula cantități de apă de 15-25 l/mp și, izolat, peste 30 l/mp.

Tot pentru acest weekend este în vigoare o avertizare meteo Cod galben de instabilitate atmosferică temporar accentuată valabilă pentru nouă județe (vezi harta). Astfel, în intervalul 1 iulie, ora 18:00 – 2 iulie, ora 6.00, în Banat, sudul Crișanei și Oltenia, local vor fi perioade cu averse, descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului, cu rafale de 55-70 km/h, iar pe arii restrânse, vijelii și grindină. În intervale scurte de timp, cantitățile de apă vor fi de 20-25 l/mp și, izolat, de peste 40 l/mp.

Sursa: ANM

În ceea ce privește prognoza pe patru săptămâni, meteorologii se așteaptă la temperaturi peste cele obișnuite în această perioadă.

Astfel, în săptămâna 3-10 iulie, regimul termic se va situa peste cel normal pentru acest interval în regiunile sudice, estice, nordice și centrale, în timp ce în restul teritoriului va fi în general apropiat de cel normal. Mteorologii apreciază că regimul pluviometric va fi excendentar în regiunile vestice și sudvestice, iar în restul teritoriului va fi apropiat de cel normal pentru această săptămână.

Și în săptămâna 10-17 iulie, temperatura medie a aerului va avea, potrivit estimărilor meteorologilor, valori mai ridicate decât cele specifice pentru acest interval în regiunile estice, sud-estice și centrale, în timp ce în restul țării se vor situa în jurul celor normale. Rregimul pluviometric se va situa, însă, în limite normale pentru această săptămână, la nivelul întregii țări.

În săptămâna 17-24 iulie, mediile valorilor termice vor avea valori mai ridicate decât cele specifice pentru acest interval în estul, sud-estul și centrul teritoriului, în timp ce în rest se vor situa în jurul celor normale. Regimul pluviometric se va situa în limite normale pentru această săptămână, la nivelul întregii țări.

În săptămâna 24-31 iulie, mediile valorilor termice vor fi peste cele normale pentru această săptămână în regiunile estice și sud-estice, în timp ce în restul teritoriului se vor situa în jurul celor normale. Potrivit meteorologilor, regimul pluviometric va fi excedentar în regiunile vestice și nordice, iar în restul teritoriului se va situa în limite normale pentru acest interval.

Estimările meteorologice pentru patru săptămâni sunt realizate de către ECMWF – Centrul European pentru Prognoze pe Medie Durată. Este estimată media săptămânală a abaterilor temperaturii aerului și a cantităților de precipitații față de media perioadei 2003-2022.

ANM precizează că fenomenele extreme cu o durată scurtă de manifestare nu pot fi prognozate cu ajutorul acestui produs.