Prognoza meteo până la 1 ianuarie – Zile calde de sărbători

1

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a publicat estimările privind temperatura aerului și cantitățile de precipitații pentru perioada 4 decembrie 2023-1 ianuarie 2024.

Potrivit meteorologilor, în săptămâna 4-11 decembrie 2023, valorile termice vor fi ușor mai coborâte decât cele specifice pentru acest interval în cea mai mare parte a țării. Regimul pluviometric va fi ușor excedentar în regiunile sud-estice, iar în rest va fi în general apropiat de cel normal pentru această perioadă..

În săptămâna 11-18 decembrie 2023, temperaturile medii vor fi apropiate de cele normale pentru această perioadă, în cea mai mare parte a țării. Cantitățile de precipitații vor fi ușor excedentare în regiunile estice și sud-estice, iar în rest vor fi apropiate de cele normale pentru acest interval.

Pentru săptămâna premergătoare Crăciunului, 18-25 decembrie 2023, meteorologii estimează că temperatura medie a aerului va avea valori în general apropiate de cele normale pentru această perioadă, posibil ușor mai coborâte în regiunile extracarpatice. Regimul pluviometric va fi ușor deficitar în regiunile intracarpatice, iar în rest va fi apropiat de cel normal pentru acest interval.

În schimb, în săptămâna 25 decembrie 2023-1 ianuarie 2024, potrivit meteorologilor, vom avea parte de zile ceva mai calde, mediile valorilor termice situându-se ușor peste cele specifice pentru această perioadă, pe întreg teritoriul României. Cantitățile de precipitații vor fi în general apropiate de cele normale pentru acest interval, cu posibilitatea unui ușor excedent în regiunile vestice și nord-vestice.

Estimările meteorologice pentru patru săptămâni sunt realizate de către ECMWF – Centrul European pentru Prognoze pe Medie Durată. Este estimată media săptămânală a abaterilor temperaturii aerului și a cantităților de precipitații față de media perioadei 2003-2022.

ANM precizează că fenomenele extreme cu o durată scurtă de manifestare nu pot fi prognozate cu ajutorul acestui produs.