Prognoza meteo pe 4 săptămâni – Ce precipitații aduce luna martie

meteo

Fermierii stau cu ochii pe prognozele meteo, pentru că, deși precipitațiile din toamnă au mai redus puțin deficitul de apă din sol, pământul încă mai are nevoie de multe ploi pentru a-și reface rezervele de umiditate după seceta din anii trecuți.

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis vineri estimările privind temperatura aerului și cantitățile de precipitații pentru următoarele patru săptămâni.

Potrivit meteorologilor, în săptămâna 24 februarie-3 martie, valorile termice vor fi mai coborâte decât cele specifice pentru acest interval în regiunile sudice, dar și ușor mai ridicate în cele nordice și centrale, iar în rest vor fi în general apropiate de cele normale. Regimul pluviometric va fi ușor deficitar în regiunile sudice și sudestice, iar în rest se va situa în jurul celui normal pentru această perioadă.

Săptămâna 3-10 martie vine cu schimbări consistente în pirivința temperaturii aerului, ale cărui valori medii vor fi mai ridicate decât cele normale pentru această perioadă la nivelul întregii țări, cu o abatere termică pozitivă ușor mai accentuată în regiunile nordice. În schimb, cantitățile de precipitații vor fi ușor deficitare în regiunile extracarpatice, dar mai ales în cele sudice și sud-estice, iar în rest vor fi în general apropiate de cele normale pentru acest interval

Meteorologii estimează că și în săptămâna 10-17 martie temperatura medie a aerului va avea valori mai ridicate decât cele normale pentru această perioadă în toate regiunile, iar regimul pluviometric va avea o tendință ușor deficitară în cea mai mare parte a țării.

Estimările meteo ale ANM arată că abia în săptămâna 17-24 martie, cantitățile de precipitații vor fi apropiate de cele normale pentru această perioadă în toate regiunile. În privința valorilor termice, mediile acestora se vor situa ușor peste cele specifice pentru acest interval pe întreg teritoriul României, dar mai ales în regiunile nord-vestice.

Estimările meteorologice pentru patru săptămâni sunt realizate de către ECMWF – Centrul European pentru Prognoze pe Medie Durată. Este estimată media săptămânală a abaterilor temperaturii aerului și a cantităților de precipitații față de media perioadei 2005-2024.

ANM precizează că fenomenele extreme cu o durată scurtă de manifestare nu pot fi prognozate cu ajutorul acestui produs.