Meteo: Potop în 25 de județe!

2

Veștile meteo nu sunt tocmai grozave: ploile torențiale le vor da de furcă românilor în următoarele zile.

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis joi dimineață o serie de avertizări Cod portocaliu și Cod galben de ploi torențiale, grindină și vijelii valabile până vineri în nu mai puțin de 25 de județe.

Astfel, o primă avertizare meteo Cod galben de instabilitate atmosferică intră în vigoare joi, la ora 12:00, și va fi valabilă până în jurul orei 21.00 în zona montană, nord-vestul Olteniei și al Moldovei, în estul și sud-estul Transilvaniei și în sudul Banatului (vezi Harta 1). Potrivit meteorologilor, în intervalul menționat vor avea loc averse, descărcări electrice și, izolat, grindină și intensificări de scurtă durată ale vântului. În intervale scurte de timp cantitățile de apă vor fi de 20-25 l/mp și, izolat, de peste 30 l/mp.

Harta 1 (sursa: ANM)

O altă avertizare Cod galben de instabilitate atmosferică a fost emisă pentru intervalul 15 iunie, ora 21.00 – 16 iunie, ora 12.00, și vizează Carpații Occidentali și Meridionali, Oltenia și vestul Transilvaniei (vezi Harta 2). În intervalul menționat, local vor fi perioade cu instabilitate atmosferică ce se va manifesta prin averse, descărcări electrice și intensificări de scurtă durată ale vântului. În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantitățile de apă vor fi de 20-25 l/mp și, izolat, de peste 30-40 l/mp.

meteo
Harta 2 (sursa: ANM)

Totodată, meteorologii au emis o avertizare Cod portocaliu de ploi torențiale valabilă în intervalul 15 iunie, ora 21.00 – 16 iunie, ora 12.00, în județul Caraș-Severin și zona de munte a județelor Mehedinți, Gorj, Alba și Hunedoara (vezi Harta 2), unde, prin acumulare, cantitățile de apă vor fi de 30-40 l/mp și izolat de peste 50 l/mp.

ANM precizează că, în funcţie de evoluţia şi intensitatea fenomenelor meteorologice, va actualiza prezentul mesaj.