Meteo – România clocotește! Cod portocaliu de caniculă

2

Condițiile meteo sunt crunte pentru fermierii care zilele acestea au ieșit la recoltat.

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis miercuri o serie de avertizări Cod portocaliu și Cod galben de caniculă și disconfort termic accentuat ce acoperă aproape întreg teritoriul României.

Astfel, miercuri, 19 iunie, este în vigoare o avertizare meteo Cod galben de caniculă potrivit căreia valul de căldură se va extinde în toată țara (vezi Harta 1). În nordul Crișanei, Maramureș, cea mai mare parte a Transilvaniei, Moldova, jumătatea estică a Munteniei și Dobrogea continentală, temperaturile maxime se vor situa în general între 32°C și 35°C și local va fi caniculă. Disconfortul termic va fi ridicat, indicele temperatură-umezeală (ITU) atingând și depășind ușor pragul critic de 80 de unități. Local, noaptea va fi tropicală, cu temperaturi minime ce se vor situa în jurul valorii de 20°C.

Harta 1 (Sursa: ANM)

O altă avertizare meteo Cod portocaliu de caniculă valabilă miercuri, 19 iunie, vizează 16 județe din sudul și sud-estul țării și municipiul București (vezi Harta 1). Potrivit meteorologilor, valul de căldură se va intensifica în Banat, Oltenia, jumătatea de vest a Munteniei, precum și în sudul Crișanei și sud-vestul Transilvaniei, unde se vor înregistra temperaturi deosebit de ridicate pentru această dată. Maximele se vor situa, în general, între 33°C și 37°C, va fi caniculă și disconfort termic accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. Noaptea va fi tropicală, cu temperaturi minime ce se vor situa în jurul valorii de 20°C.

Pentru joi, 20 iunie, este în vigoare o avertizare meteo Cod galben potrivit căreia valul de căldură va persista în Crișana, în cea mai mare parte a Transilvaniei, în sudul Moldovei, în jumătatea estică a Munteniei și în Dobrogea continental (vezi Harta 2), temperaturile maxime se vor situa în general între 32°C și 35°C și local va fi caniculă. Disconfortul termic va fi ridicat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) local va depăși ușor pragul critic de 80 de unități.

Harta 2 (Sursa: ANM)

De asemenea, 15 județe și municipiul București (vezi Harta 2) se vor afla joi sub avertizare o Cod portocaliu de caniculă potrivit căreia în Banat, Oltenia, sud-vestul Transilvaniei și în jumătatea de vest a Munteniei, se vor înregistra temperaturi deosebit de ridicate pentru această dată, cu maxime ce se vor situa, în general, între 34°C și 38°C. Indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. Local noaptea va fi tropicală, cu temperaturi minime ce se vor situa în jurul valorii de 20°C.

Meteorologii mai notează că zilele viitoare valul de căldură va persista în cea mai mare parte a țării, iar disconfortul termic se va menține accentuat.