Meteo: Vânt puternic și ploi abundente în 29 de județe! S-a emis chiar Cod roșu!

6

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis marți dimineață o serie de avertizări Cod roșu, Cod portocaliu și Cod galben de precipitații, vânt puternic și viscol valabile până joi în 29 de județe ale țării (vezi harta).

Astfel, în intervalul 17 ianuarie, ora 11.00 – 19 ianuarie, ora 18.00, este valabilă o avertizare meteorologică Cod galben de intensificări susținute ale vântului și cantități importante de apă în județele Arad, Bacău, Bihor, Brașov, Buzău, Caraș-Severin, Constanța, Covasna, Harghita, Hunedoara, Maramureș, Mehedinți, Mureș, Neamț, Satu Mare, Sălaj, Timiș, Tulcea și Vrancea.

Sursa: ANM

Potrivit meteorologilor, la munte, în Banat, Crișana, Maramureș, Dobrogea și în nord-vestul Transilvaniei, vântul va avea intensificări cu viteze în general de 55-75 km/h.
În zona montană se vor acumula cantități de precipitații în general de 25-40 l/mp. Acestea vor fi sub formă de ploaie, iar la altitudini de peste 1500 m mixte.

Meteorologii menționează că temporar va ploua și în restul teritoriului, în special în jumătatea de vest, unde se vor acumula cantități de apă ce vor depăși local 20-25 l/mp.

Din seara zilei de miercuri,18 ianuarie, la început în regiunile vestice, apoi treptat și în zonele de munte, vântul va slăbi în intensitate.

De asemenea, meteorologii au emis și o avertizare Cod portocaliu de intensificări puternice ale vântului și cantități însemnate de precipitații, valabilă în intervalul 17 ianuarie, ora 22.00 – 18 ianuarie, ora 14.00, în județele Alba, Bihor, Bistrița-Năsăud, Cluj, Maramureș și Suceava.

Conform avertizării meteorologice a ANM, la altitudini de peste 1800 m, în Munții Apuseni și nordul Carpaților Orientali va fi viscol puternic (rafale de peste 100-110 km/h), în timp ce, la altitudini între 1500 m și 1800 m, în Carpații Meridionali vor fi intensificări puternice ale vântului (rafale de peste 100-110 km/h) și precipitații mixte.

Se vor acumula cantități însemnate de precipitații, de 30-50 l/mp și izolat de peste 60-70 l/mp.

Meteorologii mai notează că vântul va continua să prezinte intensificări puternice până în seara zilei de miercuri, 18 ianuarie.

Tot marți, a fost emisă și o avertizare meteo Cod roșu de viscol puternic, valabilă în intervalul 17 ianuarie, ora 22.00 – 18 ianuarie, ora 14.00, în județele Alba, Argeș, Brașov, Caraș-Severin, Dâmbovița, Gorj, Hunedoara, Prahova, Sibiu și Vâlcea.

Potrivit meteorologilor, la altitudini de peste 1800 m în Carpații Meridionali, va fi viscol puternic, cu rafale ale vântului de peste 120-140 km/h, iar vizibilitatea va fi redusă spre zero.