Meteo: Vin ploile? Prognoza pe 4 săptămâni

10

Meteorologii mai aduc ceva speranțe fermierilor: deficitul de apă s-ar mai putea echilibra puțin în urma ploilor din următoarele săptămâni, conform estimărilor privind temperatura aerului și a cantităților de precipitații publicate vineri de Administrația Națională de Meteorologie (ANM).

Astfel, în săptămâna 27 martie-3 aprilie, valorile termice vor fi ușor mai coborâte decât cele specifice pentru această săptămână în regiunile intracarpatice, iar în rest vor fi în general apropiate de cele normale. Potrivit meteorologilor, regimul pluviometric va fi excedentar în regiunile intracarpatice, estice, sud-estice, dar mai ales în zona Carpaților Occidentali, iar în rest va fi în general apropiat de cel normal pentru acest interval.

Pentru săptămâna 3-10 aprilie, meteorologii estimează că temperatura medie a aerului va avea valori ușor mai coborâte decât cele specifice pentru această perioadă în regiunile intracarpatice, iar în rest valorile termice vor fi în general apropiate de cele normale. Cantitățile de precipitații vor fi excedentare în regiunile estice, sudvestice, dar mai ales în cele sudice, iar în rest vor fi în general apropiate de cele normale pentru acest interval.

În săptămâna 10-17 aprilie, temperaturile medii vor fi în general apropiate de cele normale pentru această perioadă, pe întreg teritoriul României. Regimul pluviometric se va situa în jurul celui normal pentru această perioadă, în toate regiunile.

În săptămâna 17-24 aprilie, mediile valorilor termice vor fi apropiate de cele specifice pentru această săptămână, la nivelul întregii țări. Potrivit estimărilor meteorologilor, cantitățile de precipitații vor avea o tendință excedentară în cea mai mare parte a țării, dar mai ales în zonele montane.

Estimările meteorologice pentru patru săptămâni sunt realizate de către ECMWF – Centrul European pentru Prognoze pe Medie Durată. Este estimată media săptămânală a abaterilor temperaturii aerului și a cantităților de precipitații față de media perioadei 2003-2022.

ANM precizează că fenomenele extreme cu o durată scurtă de manifestare nu pot fi prognozate cu ajutorul acestui produs.