Meteo – Weekend cu năbădăi! Cod galben de vânt, ninsori sau viscol în toată țara!

3

Sfârșitul de săptămână nia nu se anunță prea grozav din punct de vedere meteorologic. Fie că vorbim de precipitații abundente, vânt puternic ori chiar ninsori și viscol, nicio bucățică de țară nu scapă de capriciile vremii, potrivit avertizărilor emise vineri dimineață de Administrația Națională de Meteorologie (ANM).

O primă avertizare Cod galben de ploi însemnate cantitativ a fost emisă pentru intervalul 10 martie, ora 12.00 – 11 martie, ora 8.00, și vizează 8 județe (vezi Harta 1).

Harta 1 (Sursa: ANM)

Potrivit meteorologilor, în vestul Carpaților Meridionali vor fi ploi, mai ales sub formă de aversă, ce vor favoriza topirea stratului de zăpadă. Se vor acumula cantități de apă de 20-25 l/mp și izolat peste 30 l/mp, iar pe arii restrânse se vor semnala descărcări electrice. La altitudini de peste 1800 m, precipitațiile vor fi mixte.

De asemenea, meteorologii notează că „averse de ploaie și descărcări electrice vor fi vineri după-amiază și în prima parte a nopții de vineri spre sâmbătă local și în Oltenia”.

O altă avertizare meteo Cod galben de intensificări ale vântului, ninsori și viscol la munte este valabilă în intervalul 11 martie, ora 8.00 – 12 martie, ora 15.00, și este extinsă la nivelul întregii țări (vezi Harta 2).

meteo
Harta 2 (Sursa: ANM)

Potrivit meteorologilor, în toate regiunile, vântul va avea local și temporar intensificări, cu viteze de 50-65 km/h și, izolat, peste 70 km/h. În Maramureș, Transilvania, nordul Moldovei și zona deluroasă a Crișanei, mai ales seara și în noaptea de sâmbătă spre duminică (11/12 martie), vor fi precipitații mixte. La munte vor fi rafale de 70-80 km/h, iar pe creste vor depăși 90-110 km/h, treptat vor predomina ninsorile și va fi viscol.