Metoda simplă pentru ca o gospodărie țărănească să genereze venituri decente

158
Metoda simplă pentru ca o gospodărie țărănească să genereze venituri decente

Buzăul este printre puținele județe unde funcționează, deja după un model dovedit a fi un succes, o cooperativă agricolă. Este vorba despre Cooperativa Agricolă Unirea Gospodarilor Mihăilești, înființată în 2019, sub conducerea lui Dan Ivașcu. gospodărie

 

Cooperativă are deja 20 de membrii și reunește un lanț complex de la gospodării țărănești, moară de cereale, centru de colectare ambalare ouă, abator de păsări, oi, porci, centru de prelucrare lapte, centru de prelucrare legume fructe, depozit frigorific la magazine proprii și terți unde se valorifică produse naturale.

”La 1 ianuarie 2013, am renunţat la statutul de angajat şi am pornit o activitate din zona liberei iniţiative. Scopul: obţinerea profitului din activităţi agrozootehnice desfăşurate în gospodăriile ţărăneşti. După cinci ani, sunt în măsură să vă prezint un model de activitate integrată ce aduce profit garantat. Este vorba de asocierea producătorilor agricoli în cooperativă cu activitate integrată. Modelul prezentat este deja folosit la Buzău, cu rezultate foarte bune. Eu cred că un astfel de model de activitate promovat şi implementat la nivel naţional va scoate din faliment gospodăriile particulare şi implicit Satul Românesc”, spunea, în 2018, Dan Ivașcu când prezenta în detaliu modelul după care s-a ghidat în organizarea cooperativei pe care o conduce. 

gospodărie

Astăzi, Cooperativa Agricolă Unirea Gospodarilor Mihăilești produce o gamă largă de produse pe care consumatorii le pot găsi în magazinele proprii din mai multe orașe.

”Cooperativa Agricolă Unirea Gospodarilor Mihăilești vă oferă o gamă diversificată de produse agroalimentare naturale. Ne găsiți în București la distribuitorii noștri, dar și pe strada Poterași, nr. 15, în magazin propriu și pe platforma online, unireagospodarilor.ro. În Buzău, ne găsiți în trei magazine proprii. În orașele Costanța, Focșani, Bacău, Iași și Brașov, în magazinele și pe platformele on line ale distribuitorilor noștri. Și desigur, cumpărând de la orice gospodar român autorizat”, informează Dan Ivașcu, pe rețeua socială. 

Dan Ivașcu este de părere că modelul folosit deja ar putea fi aplicat în toată țara, iar fiecare gospodărie bine organizată ar putea produce un trai decent pentru fiecare familie din mediul rural.

”În opinea mea, gospodăria țărănească este un element de siguranță alimentară națională și trebuie să i se acorde un statut special. Gospodăria țărănească organizată și condusă de țăranul gospodar reprezintă soluția la provocările pe care ni le aduce anul 2021. Gospodăria țărănească organizată inteligent, aduce venituri de cîteva mii de lei pe lună, asigurându-i țăranului gospodar suficiente resurse pentru un trai decent; În România sunt aproximativ cinci milioane de gospodării țărănești. gospodărie gospodărie gospodărie  gospodărie

Dacă am avea cadrul legislativ necesar, am putea să le organizăm eficient și asociate în cooperative agricole, după modelul prezentat în reportaj, prin fiscalizarea produselor vândute de cooperative, ar contribui cu peste 10% la P.I.B.-ul României; Dacă din aproximativ cinci milioane de gospodării țărănești, ar începe să producă în format asociativ peste un milion, am asigura necesarul de alimente de care România are nevoie pentru a hrani poporul român. În prezent importăm peste 70%, din necesarul de produse alimentare”, a explicat Dan Ivașcu, pe rețeaua socială.

Acesta mai spune că gospodăria țărănească organizată eficient poate asigura nu numai hrana necesară poporului român ci și a unei părți însemnate a populației europene. Dacă luăm măsuri de pe acum, nu numai că putem preveni criza alimentară, ci putem constitui un factor de stabilitate, din acest punct de vedere, la nivel european.

” Dacă locuiți la sat, organizați-vă eficient gospodăria și asociați-vă în cooperative agricole”, îndeamnă președintele Cooperativei Agricole Unirea Mihăiești.