Home Stiri agricole Mieii ciobanilor romani vor ajunge in Grecia, Italia si Germania

Mieii ciobanilor romani vor ajunge in Grecia, Italia si Germania

689 views

Aproximativ 100.000 de miei vor fi sacrificați de Paște in judetul Sibiu.

Un sfert din mieii din județul Sibiu, aproximativ o sută de mii, vor fi sacrificați de Paște, mai mult de jumătate dintre ei urmând să ajungă în Grecia, Italia și Germania, a declarat marți, pentru AGERPRES, Ciprian Botezatu, directorul adjunct al Direcției Județene Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Animalelor.

“În județul Sibiu sunt aproximativ 400.000 de miei. Apreciem că aproximativ 30.000 vor fi sacrificați local. În cadrul comerțului intraunional din istoria recentă, anul acesta activitatea fiind dinamică, sunt preluați între 40.000 și 60.000 de capete. În ordinea ponderii de achiziționare a mieilor din România, țările implicate în acest comerț intra-comunitar sunt Grecia, Italia și Germania. La data la care discutăm sunt antamate la nivel interstatal discuții despre deschiderea unei piețe de export cu Iordania”, a precizat Ciprian Botezatu.

Mieii vor fi sacrificați în trei abatoare din județul Sibiu, situate în localitățile Mediaș, Cisnădie și Bungard. Populația va putea cumpăra miei care se vând numai în spații autorizate sanitar veterinar, respectiv magazine specializate, hale de carne autorizate, măcelarii. Potrivit autorităților, este exclus comerțul stradal cu carne de miel.

Cumpărătorii sunt sfătuiți să cumpere miei doar verificați sanitar veterinar, dovada fiind ștampila aplicată pe carcasa de miel, care atestă asta. În interiorul ștampilei se poate vedea indicativul județului și numărul alocat operatorului economic unde s-a sacrificat mielul.

Județul Sibiu se numără printre primele trei ale țării, ca număr de ovine, aici fiind înregistrate 654.000 de oi.