Mieii de Buzău, mai căutați în țările arabe!

1

În 2024, peste 45.000 de miei au fost comercializaţi şi exportaţi, până la această dată, din Buzău în ţările arabe, cu 7.000 mai mulţi faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, În schimb, cererea pe plan local a scăzut dramatic, la nivelul judeţului fiind sacrificate mult mai puţine animale ca în anii precedenți, potrivit datelor puse la dispoziție de Direcţia Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Buzău, informează AGERPRES.

Astfel, dacă în primăvara anului 2023, la nivelul judeţului au fost sacrificaţi aproximativ 10.000 de miei, de la începutul acestui an abia dacă au fost sacrificați 2.000 înregistraţi de miei. Numărul redus de sacrificări este pus pe seama cererii mai mici venite din partea societăţilor comerciale care vând în preajma sărbătorilor pascale carne de miel.

Crescătorii de animale spun că cererea scăzută pentru carnea de miel se explică prin faptul că preţurile sunt mai ridicate, pe fondul cheltuielilor generate de salarii, taxe şi scumpirea furajelor, dar și prin faptul că parte dintre clienţi au preferat, în ultimii ani, să achiziţioneze carne de curcan.

„Nu prea sunt bani. Preţurile sunt ridicate din pricina furajelor care sunt scumpe, a secetei. Noi am vândut kilogramul de carne de miel în viu cu 23 de lei, iar tăiat am observat că se vinde cu 50 de lei. În contextul ăsta, crescătorii preferă să îi dea la export, se vând şi din timp. Sunt mulţi, în special vârstnici care cumpără la kilogram, nu mai cumpără miel întreg. Cine mă mai întreabă, vor curcani de Paşte, nu vor miel, gusturile românilor s-au schimbat. Dacă animalele nu se vor mai vinde către ţările arabe, o să scadă şi efectivul de oi ca şi cel de vaci”, spune Nicu Marin, crescător de animale.

Din fericire pentru crescătorii de oi, numărul contractelor pentru exportul de miei a înregistrat o creştere.

„Până la această dată au plecat către centrele de colectare peste 45.000 de capete, respectiv către ţările arabe, în special Iordania, Qatar, Maroc, Arabia Saudită. Faţă de anul precedent, numărul este mai mare cu 7.000. Pe raza judeţului Buzău au fost sacrificaţi în jur de 2.000 de miei, mai puţini faţă de anul 2023”, a precizat Iulian Moca, purtător de cuvânt al DSVSA Buzău.