Mierea banateana se pregateste sa intre pe piata

444

Mierea bănățeană, un nou brand pe care apicultorii timișeni vor să-l lanseze pe piață.

Apicultorii timișeni, reuniți în filiala timișeană a Asociației Crescătorilor de Albine (ACA) România, vor să lanseze un brand al ”mierii bănățene” sub a cărui marcă să-și expună produsele pe rafturile marilor lanțuri supermarketuri, pentru a fi mai ușor de recunoscut.

”Trăim într-o lume a comercialului. A vinde de acasă nu este de viitor. Va trebui să intrăm și pe rafturile magazinelor mari, pentru că tendința cumpărătorilor este de a se aproviziona din astfel de magazine. Nu știm în acest moment numele brandului, poate fi “mierea bănățeană” sau “mierea timișeană” Trebuie să avem un brand care să fie un certificat”, a declarat pentru AGERPRES Flavius Cosmin Vatriș, președintele filialei Timiș a ACA România.

Apicultorii timișeni exportă cea mai mare parte a mierii în Germania, Olanda, SUA, unde se consumă anual până la șapte kilograme de miere pe locuitor, în vreme ce în România consumul pe locuitor abia urcă spre 20-30 de grame de miere anual.

Soiurile de miere preferate de străini sunt cele de salcâm — care ia inclusiv drumul spre Japonia, exportându-se anual, în total, în jur de cinci mii de tone de polifloră, rapiță, floarea soarelui, de munte, floare montană, zmeură, tei.

Crescătorii de albine timișeni susțin că, în ultimul an, în special datorită condițiilor meteo, au fost pierderi mari, circa 30% din albine ne mai ieșind din iarna grea, în timp ce inundațiile din localitatea cărășeană Bocșa au dus la dispariția unor întregi stupine, dar cea mai mare problemă pare să fie chimizarea excesivă din agricultură, cele mai nocive și agresive pentru albine fiind neonicotinoidele.

Ei spun că, în timp ce în Uniunea Europeană occidentală, neonicotinoidele au fost interzise, la noi s-a dat derogare, putând fi utilizate în continuare, în agricultură.

”Chimizarea excesivă din agricultură ne provoacă mari probleme care se văd în diminuarea diversității florei spontane, vegetațiile de mur, busuiocul de miriște, trifoiul roșu aproape au dispărut, mai apar doar răzleț. (…). Ca soluție, vom aborda colaborarea directă cu producătorii de cereale, să-i întrebăm ce substanțe folosesc (…), am inițiat și o petiție pentru interzicerea neonicotinoidelor, dar și anul acesta s-a dat din nou derogare. Am protesta și noi, ca și oierii, dar noi nu putem da drumul la albine, fiindcă nu le mai putem stăpâni”, spune Vatriș.

Sâmbătă și duminică, în localitatea Ghiroda se va organiza cea de-a VII-a ediție a Târgului Internațional Apicol de Primăvară, la care sunt așteptați aproape 90 de producători apicultori din țară și din străinătate.