Mierea de paulownia ajunge în restaurantele de lux din Bucuresti

1739

Un nou produs de lux intră pe piaţa din România, pentru a ajunge în restaurantele cu pretenţii din Bucureşti: mierea de paulownia. Aceasta provine din stupine din Australia şi a ajuns în România după negocieri şi călătorii care au durat mai mult de patru luni.  Produsul va fi testat astfel, pentru ca apicultorii şi cultivatorii de paulownia să vadă dacă acesta are loc pe piaţă, dat fiind că peste 2-3 ani este de aşteptat să fie produsă miere de acest tip şi în stupinele româneşti, după cum a declarat Ionuţ Chiribău, preşedintele Asociaţiei Cultivatorilor de Paulownia din România.

“Mierea aceasta este un produs de lux, aşa că are un preţ mai piperat, fiind de câteva ori mai scumpă decât mierea obişnuită. Nu avem un preţ clar, fiindcă încă mai lucrăm la ambalare şi etichetare, dar cu siguranţă va fi ceva mai mare. Momentan nu se produce aşa ceva în ţară, dar ne aşteptăm ca peste 2-3 ani să apară apicultori dornici de aşa ceva”, a declarat Ionuţ Chiribău, pentru AGRO TV.

Mierea de Paulownia are un gust remarcabil, este aromată şi are o culoare deschisă, asemănătoare cu cea a mierii de salcâm. Aceasta este folosită şi ca medicament, deoarece ajută la vindecarea bronşitei şi a altor boli respiratorii, dar şi la îmbunătăţirea digestiei. Aceste proprietăţi ale mierii de Paulownia sunt datorate substanţelor biologic active din flori, care la rândul lor sunt utilizate în produsele alimentare. Producţia de miere de albine/hectar este în jur de 700 kg.

Paulownia este un arbore (de asemenea cunoscut şi sub numele de Copacul Prinţesei sau Copacul păsării Phoenix), este copacul de esenţă tare cu cea mai rapidă creştere din lume. Dacă este cultivat în condiţii corecte, el poate ajunge la o înălţime de 20 metri în 3 ani şi totodată recoltabil pentru producţia de cherestea.