Aproape jumătate din mierea de pe piața europeană este contrafăcută. Copa-Cogeca cere măsuri urgente

3

Comisia Europeană a publicat un raport privind o investigație la nivel comunitar privind mierea importata în UE. Constatările sunt șocante: 46 % din toate eșantioanele analizate de organismele publice ale UE au fost considerate suspecte din punctul de vedere al unei posibile fraude. Totuși, importurile reprezintă în continuare 40 % din consumul anual de miere al UE.

Apicultor profesionist finlandez, președintele grupului de lucru Copa-Cogeca „Miere”, domnul Stanislav Jas, a publicat un articol de opinie despre revizuirea necesară a Directivei Mierii.

„Vorbesc astăzi pentru că nu mai vreau să fiu nimic altceva decât un spectator al declinului tăcut al apiculturii în Europa. De ani de zile, apicultorii din Europa trag un semnal de alarmă cu privire la starea pieței mierii. Situația a devenit disperată pentru majoritatea apicultorilor. Acest lucru este cauzat, în principal, de faptulncă forțele tradiționale ale pieței, modelate de cerere și ofertă, au fost corupte de ani de zile cu trucuri scandaloase care sa înșele consumatorii de miere, iar acest lucru se datorează faptului că legislația europeană privind mierea este lipsită de robustețe. Așa cum stau lucrurile, consumatorii sunt adesea incapabili să identifice în mod clar locul de origine al mierii, în special în cazul amestecurilor comerciale, mai exact amestecurile mierii din UE cu cea din afara UE. În plus, acest amestec de miere cu siropuri complexe duce la scăderea prețurilor de magazin la niveluri atât de joase încât percepția consumatorilor asupra valorii reale a mierii autentice a ajuns să fie complet modificată”, trage semnal de alarma Stanislav Jas.

„Scăderea vânzărilor apicultorilor, creșterea stocurilor de miere locală și pierderea rentabilității erodează treptat producția europeană. Suntem pur și simplu incapabili să concurăm cu produsele importate, care nu corespund definiției legale a mierii. Ca un exemplu grăitor, valoarea declarată pentru mierea importată din Asia se situează de ani de zile în jurul valorii de 1,5 EUR/kg, în timp ce costul mediu de producție pentru mierea produsă în Finlanda poate ajunge la 15 EUR/kg: de zece ori mai mult Rata actuală a inflației și creșterea costului energiei nu fac decât să accelereze  această tendință. Nu putem să coborâm prețurile la nivelul celor ale produselor importate care conțin siropuri decuplate de inflație și de fluctuațiile naturale determinate de condițiile meteorologice”, este opinia apicultorului. 

„Valoarea apiculturii pentru UE își depășește cu mult propria pondere economică

Unii ar putea susține că mierea nu este o componentă vitală a economiei europene și naționale. Cu toate acestea, trebuie să analizăm situația critică a pieței într-un context social mai larg. Inițiativa privind polenizatorii a UE, revizuită recent, subliniază importanța luării unor acțiuni imediate pentru a stopa declinul polenizatorilor. Albinele crescute de apicultori joacă un rol vital în polenizare pentru a obține alimentele pe care le consumă cetățenii noștri, ca să nu mai vorbim de conservarea biodiversității care ne înconjoară. Copa și Cogeca estimează că distrugerea mijloacelor de subzistență ale apicultorilor comerciali europeni ar putea duce la pierderea a mai mult de 5 milioane de colonii de albine de pe întregul continent. Este vorba despre aproape o treime din cifrele actuale. În fața celor mai mari provocări societale, cum ar fi schimbările climatice, nu ne putem permite o astfel de reducere, deoarece alte populații de insecte polenizatoare pur și simplu nu există pentru a înlocui pierderea coloniilor de albine deținute de apicultori.

Soluții la criza pieței cunoscute și disponibile

Pentru a face față acestei situații este necesar să facem mai mult decât să observăm ca spectatori, având în vedere că soluțiile politice au fost deja identificate în mod clar. Comisia trebuie să ia rapid decizii politice pentru a pune în aplicare astfel de soluții, iar Copa și Cogeca, statele membre și deputații din Parlamentul European sunt gata să colaboreze.

În primul rând, urmează revizuirea Directivei Consiliului privind mierea (2001/110/CE). Directiva trebuie să abordeze următoarele trei priorități pentru a produce efecte reale: informații transparente pentru operatorii din lanțul alimentar și consumatori cu privire la originea și ponderea amestecurilor de miere, punerea la dispoziția a instrumentelor de combatere eficientă a fraudei în domeniul mierii și menținerea calității mierii, spre folosul atât al consumatorilor, cât și al producătorilor. Trasabilitatea și testarea în laborator pentru a verifica originea mierii vor fi componente esențiale ale cadrului juridic consolidat, ca mijloc de verificare a conformității cu o etichetare mai transparentă.

Înființarea unui centru comunitar de referință pentru miere ar fi la fel de importantă. Cu ajutorul unui astfel de organism specializat, vom avea cu toții un loc unde să dezvoltăm și să testăm metode moderne pentru a dovedi autenticitatea și calitatea mierii înainte ca acestea să fie făcute oficiale de către Comisie Pur și simplu nu putem continua să testăm mierea și să certificăm în mod legal loturile importate folosind un cadru legal învechit, cu metode de laborator care nu au mai fost actualizate de zeci de ani!

Existența mierii europene va fi „pusă la bătaie” în următoarele luni la Bruxelles 

Comisia și autoritățile naționale trebuie să aibă, de asemenea, capacitatea de a preveni fenomenul falsificării și al comerțului cu miere frauduloasă. Trebuie să stabilim o listă roșie a importatorilor și producătorilor cărora le este interzis să exporte pe piața UE, în paralel cu testarea sistematică a loturilor de miere importate și comercializate în vrac.

În ultimul rând, este la fel de important să punem la dispoziție sisteme clare de etichetare a originii pentru a da consumatorilor puterea să aleagă. Am depus eforturi enorme în această direcție, în prezent sectorul nostru fiind pregătit. În întâlnirile recente pe care le-am avut la Bruxelles, oficialii Comisiei au subliniat riscul pe care l-ar putea crea o astfel de etichetare: un risc la adresa comerțului intracomunitar de „promovare a naționalismului prin etichetare„. Ce îngrijorare inutilă în Europa de astăzi! Câtă lipsă de consecvență în Pactul verde! Noi, producătorii de miere, suntem cu toții mândri să arătăm clienților noștri această diversitate geografică. Afișarea obligatorie a țării de origine pe eticheta mierii, fără nicio excepție în cazul amestecurilor, nu va afecta în niciun fel o piață atât de dependentă de importurile din afara UE.

Împreună cu colegii mei de la Copa și Cogeca, suntem convinși că trebuie luate măsuri de politică urgente pentru a inversa declinul producției europene și pentru a proteja imaginea mierii. În lipsa unor astfel de decizii politice, sectorul nostru apicol va fi redus la un simplu hobby de muzeu în aer liber, cu consecințe profunde asupra mediului, producției alimentare și încrederii consumatorilor”, se mai precizeaza in articol.