Mii de hectare de teren agricol, puse la bătaie pentru fermieri! Când încep licitațiile

1

Fermierii care vor să mai arendeze suprafețe de teren agricol pentru a le lucra, vor putea face acest lucru chiar prin semnarea unor contracte cu statul. Agenția Domeniilor Statului (ADS) se pregătește să scoată la licitație aproximativ 8.000 de hectare de teren agricol în perioada următoare.

Potrivit directorului general la instituției, George Sava, licitațiile urmează să înceapă peste ceva mai bine de două luni, pentru că agenția este blocată până atunci cu licitațiile pentru tinerii fermieri.

”În perioada imediat următoare, de la începutul lunii mai, ca două luni de zile va fi blocat tot, pentru că trebuie să desfășurăm programul tânărul fermier. Așa este prevederea legală, n-am reușit să modificăm legislația ca să se dea voie să scoatem și alte suprafețe la licitație, în afară de cele blocate pentru tânărul fermier. Ca atare, suntem blocați două luni de zile. După ce închidem cu tânărul fermier, vor fi în jur de 8.000 de hectare de teren scoase la licitație, în Olt, Dolj, Giurgiu, Mehedinți, Sibiu, Mureș și Timiș. Cam peste două luni vor intra la licitație”, a precizat George Sava pentru AGRO TV.

Cei care vor să lucreze terenuri aflate în proprietatea statului vor trebui, însă, să plătească și arende consistente. Recent, ADS a înregistrat chiar un nou record în ceea ce privește cea mai mare redevență, atingând pragul de 3.985 kg de grâu/hectar.