Mii de hectare de teren, taiate de la plata subventiilor APIA

46
Mii de hectare de teren, taiate de la plata subventiilor APIA

Peste 2.000 de hectare de teren și pajiște, tăiate de la plata subvențiilor APIA! Potrivit unui buletin informativ trimis de Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) Gorj, în anul de cerere 2020, totalul suprafeței de teren arabil și pajiști permanente arsă de către fermierii a ajuns la 2031,03 ha de pășune și teren. Conform instituției, fermierii au încălcat normele obligatorii pentru acordarea subvențiilor, GAEC 6.2, iar asta îi poate exclude total de la plata sumelor pe hectar.

Mai precis, agricultorii în cauză au încălcat cerința care prevede că este interzisă arderea miriștilor și a resturilor vegetale pe terenul arabil, precum și a vegetației pajiștilor permanente, aferentă standardului pentru bunele condiții agricole și de mediu ale terenurilor.

Potrivit sursei citate, ”regula prevede că este obligatorie menținerea nivelului de materie organic din sol, inclusiv interdicția de a incendia miriștile arabile. În anul de cerere 2020, totalul suprafeței de teren arabil și pajiști permanente arsă este de 2031,03 ha. Din situațiile privind arderile miriştilor sau ale vegetaţiei uscate de pe pajiştile permanente şi a măsurilor luate, transmise lunar de către centrele județe ale APIA, se observă că în lunile februarie, martie și aprilie s-au înregistrat cele mai mari suprafețe arse (februarie: 824,34 ha, martie: 290,17 ha și aprilie: 561,99 ha).”

Această măsură de interzicere este menită să contribuie la stabilizarea sau reducerea concentrațiilor de gaze cu efect de seră și este important ca fermierii să conștientizeze că arderea miriștilor, a resturilor vegetale  rezultate după recoltarea culturilor de pe terenurile arabile are consecințe negative asupra solului și mediului înconjurător, se mai precizează în comunicatul transmis de APIA Gorj.

Instituția mai atrage atenția asupra faptului că respectarea acestei cerințe se verifică la nivelul parcelei agricole a fermierilor care au depus cereri unice de plată, iar verificările în teren pot fi făcute în orice moment din an. Printre sancțiunile pe care le pot primi fermierii se numără reducerea sau excluderea din cuantumul total al plăților efectuate sau care urmează să fie efectuate.