MINISTERUL AGRICULTURII DIN TURCIA ISI ARATA INTERESUL PENTRU A NE ACORDA ASISTENTA TEHNICA DE SPECIALITATE

509

În data de 14 mai 2018, Adrian PINTEA, Directorul General al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), s-a întâlnit la sediul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale cu o delegație din cadrul Ministerului Agriculturii din Turcia.

 Întâlnirea a avut loc în contextul unui proiect de asistență tehnică demarat de partea turcă, precum și a interesului manifestat de aceștia de a cunoaște mai multe detalii legate de experiența și bunele practici instituite în ceea ce privește implementarea mecanismelor europene și naționale de sprijinire a fermierilor.

În acest sens, pentru o mai bună înțelegere a proceselor derulate la nivelul APIA, reprezentanții instituției au susținut prezentări care au vizat istoricul Agenției, aspecte legate de resurse umane, formele de sprijin gestionate și finanțate din Fondul European de Garantare Agricolă – FEGA (plăți directe, măsuri de piață, măsuri de promovare a produselor agricole), din Fondul European pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală – FEADR (prin intermediul măsurilor delegate din PNDR 2014-2020) și din bugetul național (ajutoare naționale tranzitorii, ajutoare de stat), dar și experiența de 10 ani, în care s-au înregistrat rezultate deosebite în ceea ce privește absorbția fondurilor europene. Totodată, s-au susținut și prezentări privind sistemul IACS implementat în România.

 Reprezentanții Ministerului Agriculturii din Turcia au mulțumit pentru primirea călduroasă și informațiile deosebit de utile puse la dispoziție de către Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură.