Ministerul Agriculturii nu vrea să le dea legumicultorilor o nouă SUBVENȚIE

1

O inițiativă legislativă privind instituirea unei noi scheme de ajutor de stat pentru legumicultori a fost depusă, în toamna anului trecut, în Parlament. Ajutorul presupune acordarea unei subvenții de maximum 100.000 euro/exploatație, pentru susținerea activităților de sortare, ambalare, etichetare și transport pentru producătorii de legume – fructe și cartofi.

Legea este încă discutată în cadrul Comisiei pentru Agricultură din Camera Deputaților, însă se pare că semnele pentru transpunerea ei în practică nu sunt încurajatoare. Avizul consultativ al Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale pentru acest proiect de lege a fost unul negativ.

”Am fost prezent inclusiv astăzi la discuțiile pe tema instituirii unei scheme de ajutor de stat pentru sectorul legume/fructe și cartofi. Este un proiect de lege despre care se vorbește de prin octombrie 2022. Din partea Ministerului Agriculturii a fost dat un aviz negativ, cu toate că este consultativ. S-a ajuns la înțelegerea ca peste două săptămâni să ne vedem din nou la Comisia pentru Agricultură din Camera Deputaților, dar până atunci, ministerul ar trebui să aibă întâlniri cu mediul asociativ pe acest proiect.

Din ce am observat eu, nu cred că avem mari șanse. Mi-aș dori ca coaliția de guvernare să înțeleagă că este o linie de finanțare atât de necesară sectorului de legume, fructe și cartofi. El va fi dedicat doar pentru sortarea, etichetarea, ambalarea și transportul legumelor de la fermă către retail sau către un magazin”, a precizat Ion Păunel, unul dintre fermierii prezenți la discuții, pentru AGRO TV.

Fermierii spun că un astfel de sprijin ar fi imperios necesar, mai ales în contextul în care sprijinul cuplat pentru legumicultori va fi mult redus începând din anul 2023.

”În ce constă acest tip de ajutor? PFA-urile, II-urile, IF-urile, SRL-urile și alte tipuri de entități din sectorul legume-fructe pot primi până al 20% din valoarea producției comercializate în anul respectiv, dar nu mai mult de 100.000 euro/fermă. Cooperativele și organizațiile de producători pot primi tot 20%, dar nu mai mult de 300.000 euro/entitate. Eu cred că ar fi binevenit acest program. (…) Credem că este imperios necesar, pentru că începând cu 2023, sprijinul cuplat a scăzut drastic. Dacă până în 2022, România am primit între 8 și 12 milioane de euro pe an, începând din 2023 avem doar 2,4 milioane euro/an. Dacă împărțim la numărul de hectare eligibile la această dată, vom vedea că vom avea un sprijin cuplat de 1.000 și ceva de euro la hectar”, a mai explicat Ion Păunel în emisiunea ”Agricultura la Raport”.