Importurile de cereale din Ucraina încep să creeze probleme din ce în ce mai mai mari pe piețele interne ale țărilor învecinate.
În acest context, miniştrii agriculturii din Bulgaria, Cehia, Polonia, România și Ungaria au căzut de acord să ceară Comisiei Europene să ia măsuri pentru a stabiliza piaţa internă a cerealelor, în contextul creşterii accelerate a importurilor de cereale din Ucraina. Luarea de poziție a oficialilor din cele cinci state a avut loc în cadrul reuniunii miniștrilor agriculturii din Comunitatea Economică Europeană (CEE) organizată în marja expoziţiei internaţionale „Săptămâna Verde 2023” (Grune Woche) de la Berlin, informează agenția MTI, citată de AGERPRES.
Chiar și în condițiile în care porturile ucrainene au fost parţial deschise în ultimele luni, în țările vecine, printre care și România și Ungaria, importurile de cereale şi oleaginoase din Ucraina au crescut. Astfel, traderii internaţionali au făcut trecerea la produsele ucrainene pe pieţele care erau tradiţionale pentru cerealele din țări precum România, Ungaria, Polonia, Cehia sau Bulgaria, aşa că a scăzut semnificativ cererea pentru acestea din urmă.
Într-un comunicat de presă al Ministerului Agriculturii din Ungaria se precizează că în timp ce costurile cu importurile au rămas la un nivel ridicat, importurile din Ucraina au dus la diminuarea preţurilor pentru producătorii ungari.
Potrivit ministrului ungar al agriculturii, Istvan Nagy, prezenţa pe termen lung a cerealelor şi oleaginoaselor din Ucraina va crea „probleme serioase” în ţările europene care cultivă aceleaşi produse.
În aceste condiții, Istvan Nagy a cerut, alături de ceilalți miniștri din România, Bulgaria, Cehia și Polonia, o analiză a situaţiei de pe piaţă şi măsuri corespunzătoare din partea UE. Aceste măsuri ar trebui să vizeze protejarea fermierilor locali şi echilibrarea pieţei comunitare, respectând în acelaşi timp măsurile UE destinate să faciliteze exporturile de cereale din Ucraina, se mai arată în comunicatul citat.