Ministrul agriculturii ia „măsuri dure”: Crescătorii de oi vor contribui cu 30%!

3

Cu ministrul agriculturii, Florin Barbu, nu e de joacă! E dispus să ia măsuri dure pentru dezvoltarea sectorului ovin din România, iar crescătorii de oi vor fi obligați, într-un fel sau altul, să vină cu o contribuție de 30%.

Este vorba despre realizarea, prin Programul Investalim, a unui centru abatorizare și procesare a cărnii de oaie în România, pe care șeful MADR e dispus hotărât să-l realizeze cu orice preț.

„Eu am avut o primă discuție cu cei din zona oieritului, cu asociațiile. Le-am transmis foarte clar că, prin Programul Investalim (pe) care l-am lansat, de 600 de milioane (de euro), pentru procesare de materie primă în România, îmi doresc foarte mult ca asociațiile din sectorul ovin să acceseze un proiect pentru abatorizare și procesare a cărnii de oaie în România. Da, am solicitat, au fost încântați, dar vă spun un singur lucru, că-n cazul în care nu se întâmplă, eu vreau să le spun fermierilor că voi lua decizia să-i conving eu, prin măsuri mai drastice și mai dure. Pentru că eu asta îmi doresc! Îmi doresc ca fermierul român, prin aceste fabrici în care eu vin cu 70% ajutor de stat și ei pun 30% cu proiecte mature, deci 50 de milioane de euro, îmi doresc foarte mult ca sectoarele și asociațiile de ovine din România să realizeze un centru foarte mare de procesare și abatorizare de carne de oaie. Lucrul ăsta trebuie să-l facem în comun, pentru că, pe de o parte, Ministerul Agriculturii finanțează partea de control, de verificare, partea de registre (genealogice – n.r.). Doi, dăm SCZ (sprijin cuplat în sectorul zootehnic) la oaie, dăm ANT (ajutor național tranzitoriu) pe oaie… Toate lucrurile astea trebuie să le înțelegem că le facem pentru a dezvolta sectorul”, a declarat ministrul Florin Barbu, marți seara, la AgroTV, în emisiunea „Agricultura la Raport”, realizată de Ovidiu Ghinea.