Ministrul Agriculturii: Sunt necesare masuri de sprijin si pentru alte legume, nu doar Tomata

42
Ministrul Agriculturii: Sunt necesare masuri de sprijin si pentru alte legume, nu doar Tomata

Ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Adrian Oros, a declarat că este necesară sprijinirea tuturor legumicultorilor, nu doar celor care se ocupă de tomate. Mai exact, sprijinirea celor care cultiva orice tip de legume în spaţii protejate, sere şi solarii, nu doar roşii. „Eu cred că după patru ani de zile după ce a fost ajutat un sector, statul trebuie să mute acest ajutor în alta direcție, pentru că sunt și alte sectoare aflate în dificultate”. Declarațiile au fost făcute joi, 23 iulie 2020, la Timişoara, unde oficialul a susținut o conferință de presă.

Potrivit oficialului, toate progaramele care erau începute vor continua. Însă, un program de sprijin din bugetul Național urmărește să sprijine un sector aflat în dificultate. Ministrul a subliniat că programul “Tomata” este în anul patru de aplicare şi crede că după această perioadă statul trebuie să mute acel ajutor şi spre alte sectoare care sunt în dificultate. „Pentru legumicultura în spaţii protejate vom face măsură în Pilonul II, astfel încât cei care doresc să facă în continuare legumicultură în spaţii protejate să poată accesa acea măsură, să-şi facă sere sau solarii”, a declarat Adrian Oros. Ministrul a subliniat ideea că măsurile de sprijin ar trebui să fie acordate pentru cultivarea oricăror legume, nu doar a tomatelor. „Exact în perioadele în care ne aşteptam să scadă importurile de tomate, când se derulau aceste programe, în fiecare an, cantităţile de tomate erau în creştere. Vom vedea până la finele acestui an care este trendul”, a spus ministrul Oros.

Ministrul a precizat că a numărul beneficiarilor pe programul naţional “Tomata” a fost în acest an de 18.300, dar şi că au fost în anii trecuţi judeţe în care s-au înregistrat sute de dosare fictive. „Anul acesta am încercat să verificăm mai atent. Acest lucru a fost mai greu posibil din cauza restricţiei de mişcare impuse de pandemie”, a precizat Adrian Oros.

Potrivit oficialului, în acest an nu au fost aprobate toate dosarele din anumite județe. De exemplu, în judeţul Timiş din 92 de dosare înregistrate, doar 84 au valorificat producţia. Numărul cel mai mare de beneficiari al programului Tomata este în judeţele Galaţi, Olt, Teleorman, Dolj, unde au fost întotdeauna zone legumicole consacrate.

Cu o sugestie pentru măsurile de sprijin dedicate legumiculturii a intervenit în cadrul conferinței, primarul municipiului Timişoara, Nicolae Robu. Acesta i-a sugerat ministrului Agriculturii să încerce să-i convingă pe legumicultori să cultive legumele româneşti, care au un gust şi o aromă aparte, întrucât toate legumele şi fructele de pe piaţă şi-au pierdut aceste calităţi. „Poate încercaţi să-i lămuriţi pe producători să cultive legumele noastre, astfel încât să aibă acelaşi gust pe care-l cunoşteam noi, roşiile să aibă gust de roşii, ardeii, de ardei. Din păcate, au ajuns (şi legumele noastre, n.r.) să aibă acelaşi gust ca şi cele din import”, a declarat Nicolae Robu, primarul municipiului Timișoara.

CITESTE SI: Suplimentare de FONDURI pentru reducerea accizei la MOTORINA utilizata in agricultura