Misterul peștilor morți de la Iași – Dezastrul ecologic care se repetă an de an

1

Un nou dezastru ecologic în județul Iași, de această dată pe râul Jijia, unde au fost descoperiți pești morți. Localnicii cred că este de la reziduurile aruncate peste tot, inclusiv în apă. Acum informațiile sunt verificate de un cercetător de la Universitatea Alexandru Ioan Cuza, cel care merge în teren ori de câte ori apar astfel de situații.

Reamintim că un dezastru ecologic a fost și pe acumularea Ciurbești. Zeci de kilograme de pești au fost găsiți morți iar specialiștii cred, la prima vedere, că este vorba de un fenomen, deoarece același lucru s-a produs și în alte zone din județ. De vină posibil să fie compușii chimici din atmosferă, dar și faptul că lacul nu a mai fost curățat de ceva vreme. Localnicii se plâng că mirosul este insuportabil, iar autoritățile au prelevat probe și fac analize ale apei din lac.

Cercetătorul Silviu Gurlui a fost primul care a ajuns în zonă și a văzut peștii morți și a început să găsească o explicație pentru cele descoperite la acumularea Ciurbești. Cercetătorii spun că nu este singura zonă unde au fost descoperiți pești morți și caută în continuare să afle posibilele cauze.

„Pești morți, pești mari din categoria fitofag, crap chinezesc de dimensiuni mari în zone undeva la 15 kilometri depărtare. Asta arată că este un fenomen mai general la care acesta specie este mai sensibilă. Nu exclud să fie o contribuție a unor compuși chimici poluanți din atmosferă, căzuți la sol odată cu precipitațiile peste Iași. Nu exclud să fie metale grele, de asemenea, existente în praful din atmosferă sau în alți compuși chimici regăsiți peste Iași sau la sol”, explică Silviu Gurlui.

Tot el este cel care trage un semnal de alarmă și spune că luna august ne aduce în prim plan anumite aspecte importante respectiv an de an, peștii din mai multe lacuri ajung să moară din diferite cauze.