Modificări MADR: Noi condiții pentru acordarea subvențiilor!

7

Atenție fermieri! Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) a pregătit o serie de modificări referitoare la condițiile privind aacordarea subvențiilor în sectoarele vegetal și zootehnic, care se vor aplica aplica începând cu anul de cerere 2023.

Astfel, pe site-ul MADR a fost postat, la secțiunea Transparență Decizională, un proiect de Hotărâre a Guvernului pentru modificarea HG nr. 1571/2022 privind stabilirea cadrului general de implementare a intervenţiilor aferente sectoarelor vegetal şi zootehnic din cadrul Planului strategic PAC 2023-2027, finanţate din Fondul european de garantare agricolă şi de la bugetul de stat.

Potrivit unui comunicat al MADR remis miercuri redacției AgroTV, prin proiectul de act normativ se modifică unele prevederi din cadrul general de implementare a intervențiilor aferente sectoarelor vegetal și zootehnic, pentru perioada 2023-2027, după cum urmează:
– definiția berbecului/ţapului cu certificat de origine, în sensul stabilirii vârstei maxime de 8 ani;
– eliminarea din textele prevăzute la art. 6 și art. 7 a dimensiunii suprafeței exploatației pentru legume în sere și solarii care beneficiază de sprijin cuplat de 0,3 ha, în condițiile în care cerința minimă care trebuie respectată pentru a primi plăți directe este ca limita fizică de suprafață a unei exploatații să fie de 1 ha, potrivit pct. 4.1.7.1. din Planul Strategic PAC 2023-2027;
– corectarea unor termeni, conform literaturii de specialitate, în tot cuprinsul hotărârii.

„Precizăm că noile modificări se vor aplica începând cu anul de cerere 2023. Astfel, în urma adoptării actului normativ, vor fi modificate și adaptate corespunzător legislația secundară, ghidurile și procedurile de implementare, precum și aplicațiile informatice integrate la nivelul APIA. Menționăm că amendamentele aduse actului normativ vizează clarificarea unor prevederi, în vederea aplicării unitare de către instituțiile abilitate și de către fermieri”, se mai arată în comunicatul MADR.