Modificări URGENTE ale legislației privind exploatarea pajiștilor comunale

4

Secretarul de stat George Cățean vrea să aducă modificări urgente la Ordonanța de Urgență 34/2013 privind buna utilizare și exploatare a pajiștilor. Potrivit oficialului MADR, pajiștile sunt resurse naturale de înaltă calitate din punctul de vedere al valorii naturale și trebuie să fie tratate cu maximă seriozitate și respect.

Astfel, pe lista modificărilor la OUG 34 se regăsesc următoarele elemente:

  • înființarea Registrului Național al Pajiștilor menit să traseze modul de exploatare al acestora;
  • accesul neîngrădit al crescătorilor de animale la pajiștile comunale;
  • calcularea corectă și echitabilă a redevențelor destinate atât fermierilor, cât și unităților publice;
  • organizarea și implementarea de amenajamente pastorale bine întocmite care sa garanteze o buna gestionare a acestor suprafețe agricole;
  • reintegrarea în circuitul agricol a suprafețelor degradate sau a celor în privința cărora s-au făcut modificări la categoria de utilizare ori au fost scoase din uz.

Secretarul de stat George Cățean a vorbit pe larg despre aceste modificări în cadrul emisiunii ”Agricultura la Raport” la AGRO TV. Iată cele mai importante declarații ale oficialului.

”Sunt zeci de sesizări care se primesc săptămânal pe ceea ce înseamnă modul de punere în utilizare sau accesul crescătorilor de animale la acest bun al comunității. Pășunile comunale nu sunt decât bunul celor care sunt în comunitate, iar primarul nu este altceva decât un administrator. Pornind de la o viziune care se bazează pe transparență, trebuie să aducem modificări constructive noului cadru legislativ care vizează în special pășunile comunale.

Aș începe cu redevența, acea chirie care în unele cazuri nu respectă formula de calcul, deși avem prețuri anuale pentru masa verde date prin DAJ-uri, respectiv Consiliile Județene. Încă mai găsim contracte de închiriere a căror redevențe sunt scrise la 75% din subvenție sau 90% din subvenție sau 2.000 lei/hectar. Un al doilea lucru pe care trebuie să-l îmbunătățim este perioada pentru care aceste suprafețe agricole se dau în utilizare. Fermierii au nevoie de timp pentru a-și asuma anumite măsuri, cum ar fi cele de agromediu sau agricultură ecologică, pentru că aceste măsuri se iau pe 5 ani de zile. Trebuie să existe o predictibilitate care să le garanteze că acel bun poate fi utilizat pe un timp îndelungat. Nu este normal ca un fermier să investească în aceste suprafețe, să le întrețină, iar după 2-3 ani în care ele au ajuns la un nivel ridicat al producției, să nu le mai poată avea în utilizare.

Un alt element pe care l-aș lua în discuție pentru OUG 34 este suprafața de pășuni pe care noi ne-am luat angajamentul să o păstrăm în 2007 – 4,8 milioane de hectare de pajiști. În momentul de față, noi nu știm exact ce suprafață mai avem. Știm doar că în 2020 au fost solicitate 2,1 milioane de hectare de pajiște pentru plățile directe.

Eu mi-aș permite să spun că ar trebui să avem același interes și aceeași viziune și emoție pentru pășuni ca pentru păduri. Dacă în 2016-2017 am reușit să avem un radar al pădurilor, eu voi susține să avem un Registru Național al Pajiștilor, care să se concentreze în special pe pășunile comunale și care să dea acces oricărui cetățean să vadă ce sunt aceste suprafețe. Acolo să regăsim nivelul redevenței, să se poată descărca amenajamentul pastoral, (…) să vedem cine sunt acești utilizatori de pășuni comunale, pentru că sunt mulți fermieri, dar sunt și foarte mulți care nu au treabă cu agricultura”, a subliniat George Cățean.